تارخ انتشار: شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۸:۱۶
کد خبر : 25471
چاپ خبر

دو سیخ کباب با سرطان اضافه !

کباب 1

کرج رسا: کباب کردن مدت ها به عنوان یکی از بهترین شیوه‌ های طبخ غذای سالم به شمار می‌رفت. اما به تازگی تحقیق گروهی از پژوهشگران ثابت کرده ترکیباتی که بر اثر کباب کردن گوشت تولید می‌شود صدها بار بیشتر از دود خارج شده از اگزوز خودروها امکان ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.

به گزارش کرج رسا، کم کم روزهای بهاری سال از راه می‌رسد. روزهایی که بیش از هر زمان دیگری طبیعت پذیرای جمع‌ های خانوادگی و دوستانه خواهد بود. یک زیرانداز، فلاسک چای و البته بساط کباب پای ثابت اکثر پیک‌ نیک‌های ایرانی‌ است. مثلثی که حالا ضلع سومش متهم به سرطان‌زایی شده است!

دکتر رضا راست‌ منش، متخصص تغذیه در گفتگو با همشهری آنلاین از دلایل سرطان‌ زایی کباب می‌گوید:

    آقای دکتر کباب کردن سال‌ها به عنوان یکی از بهترین راه‌های تهیه یک غذای سالم مورد توجه بود، اما حالا گفته می‌شود که این شیوه باعث بروز سرطان می‌شود. علت چیست؟

گوشت دارای ترکیبات چربی با ساختمان حلقوی شکل است. کلسترول یکی از این ترکیبات است که همه از خطرات مصرف آن آگاه هستند. اما مشکل مصرف ماده کلسترول‌دار وقتی جدی‌تر می‌شود که گوشت در حرارت خشک بالای ۴۰۰ درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرد. در چنین شرایطی ترکیبات حلقوی تغییر شکل می‌دهند و به ترکیبات حلقوی آروماتیک تبدیل می‌شوند. این ترکیبات شیمیایی علاوه بر حالت خاص حلقوی، شاخه‌دار هستند و در بدن هیچ ارگانی برای تجزیه‌شان وجود ندارد. بنابراین برای سمیت‌زدایی به کبد می‌روند. اما کبد هم امکان سمیت‌زدایی این مواد را ندارد و این ترکیبات در کبد تبدیل به بنزوپیرن می‌شوند که ترکیبی سرطان‌زاست.

    این هشدار به این معناست که مردم اگر به فکر سلامتشان هستند باید کم‌کم با این غذای محبوب ایرانی خداحافظی کنند؟

طبیعتا مصرف گاه به گاه کباب مشکل حادی به وجود نمی‌آورد. اما مساله اینجاست که مصرف غذا معمولا به فرهنگ غذایی تبدیل می‌شود. بعضی‌ها عادت دارند که ماهیانه چند بار کباب بخورند و این اصلا خوب نیست. چون به مرور غلظت درون‌سلولی این مواد مضر از آستانه تحمل کبد خارج می‌شود و مشکلات جدی ایجاد می‌کند. البته مصرف گیاهان گروه چلیپائیان مانند کلم، گل‌کلم و تربچه که حاوی گوگرد هستند همراه کباب هم راه حل مناسبی است. گوگرد تمایل به ترکیب شدن با ترکیبات آروماتیک حلقوی دارد و سمیت این مواد را از بین می‌برد

    سرطان معمولا در چه عضوی پدیدار می‌شود؟

معمولا این ترکیبات بر کبد اثر سرطان‌ زایی دارند.

    آقای دکتر! مضرات کباب کردن فقط در مورد گوشت قرمز صدق می‌کند یا گوشت مرغ و ماهی هم چنین مشکلی دارند؟

در هر ماده غذایی حاوی کلسترول که در معرض حرارت خشک بیش از ۴۰۰ درجه قرار گیرد ترکیبات سمی ایجاد می‌شود. بنابراین تفاوتی میان گوشت قرمز با گوشت سفید وجود ندارد. از این نظر فرقی نمی‌کند که شما گوشت گوسفند را کباب کنید یا گوشت اردک و غاز را.

    پس طبیعتا نوع سوخت هم نمی‌تواند تاثیرگذار باشد. مثلا نباید تفاوتی باشد میان کبابی که روی آتش و ذغال تهیه می‌شود با کبابی که داخل فر تهیه می‌کنیم.

به طور کلی نه. ولی استفاده از سوخت نامرغوب ممکن است اوضاع را بدتر کند. مثلا شما اگر از ذغال نامرغوب استفاده کنید یا از چوبی استفاده کنید که باعث دود کردن و نشستن دود روی کباب شود مشکل را دوچندان کرده‌اید. استفاده از ذغال مرغوب که زود سرخ شود و با تشعشع موجب پختن گوشت شود باعث می شود گوشت مدت زمان کمتری در آن شرایط دمایی قرار گیرد و ترکیبات سمی کمتری در آن ایجاد شود. یک راهکار دیگر هم این است که از ابتدا قطعات گوشت را بزرگ در نظر نگیرند که برای مغزپخت شدن لازم باشد مدت زیادی روی حرارت قرار گیرد.

    استفاده از فویل هنگام تهیه کباب تا چه میزان می‌تواند موثر باشد؟

فویل تا حدی میزان تولید بنزوپیرن را کاهش می‌دهد، ضمن اینکه از نشستن دود روی ماده غذایی جلوگیری می‌کند.

    آقای دکتر! تا مدت‌ها سرخ کردن متهم اول سرطان‌زایی در میان شیوه‌های طبخ غذا بود. مقایسه بین سرخ کردن و کباب کردن ما را به چه نتیجه‌ای می‌رساند؟

برخلاف تصور عموم باید بگویم که سرخ کردن غذا به مراتب شیوه سالم‌تری نسبت به کباب کردن آن است. اما از آن بهتر تفت دادن است. در شیوه تفت دادن علاوه بر روغن کمی هم آب به ماده غذایی استفاده می‌شود که آب به دلیل ظرفیت گرمایی ویژه‌ای که دارد به عنوان سپر بلای گوشت عمل می‌کند و اجازه نمی‌دهد حرارت، ساختار گوشت را تغییر دهد.

    و بخارپز کردن مواد غذایی کماکان سالم‌ترین شیوه است؟

البته. اما ما در مورد شرایط ایده‌آل حرف نمی‌زنیم. نباید فراموش کنیم که در مصرف مواد غذایی فقط سلامت مواد مورد نظر نیست. مزه و لذت بردن از غذایی هم که می‌خوریم از مهم‌ترین فاکتورها هستند. با در نظر گرفتن این موارد تفت دادن، سرخ کردن و در آخر کباب کردن می‌توانند اولویت‌ها باشند.

یک دیدگاه

  1. زینب تیر ۲, ۱۳۹۳ در ۱۵:۰۷ - Reply
     

    سلام من تا بحال هیچ اطلاعی از مضرات کباب نداشتم و سالمترین نوع غذا میدونستم و خیلی موقعها غذا رو بصورت کباب تهیه میکردم ممنون از گزارشتون

پاسخی بگذارید

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

مجتمع فنی تهران شعبه البرز
آخرین اخبار
ترافیک سنگین در جاده کرج -چالوس
ترافیک سنگین در جاده کرج چالوس
هدر نائورت
آمریکا آزمایش ماهواره بر علمی سیمرغ را ناقض روح برجام دانست
خرید جدید پرسپولیس ۱۰ روز دیگر در تمرینات سرخپوشان
خرید جدید پرسپولیس ۱۰ روز دیگر در تمرینات سرخپوشان
حضور پلیس و متهمان قتل بنیتای ۸ ماهه در مشیریه
حضور پلیس و متهمان قتل بنیتای ۸ ماهه در مشیریه
در صورت تکرار تحریم‌ها توسط آمریکا غنی‌سازی ۲۰درصد باید در دستور کار باشد
در صورت تکرار تحریم‌ها توسط آمریکا غنی‌سازی ۲۰درصد باید در دستور کار باشد
اولین ۳ امتیاز پرسپولیس ۱۰ نفره دشت شد/ فولاد حرفی برای گفتن نداشت
اولین ۳ امتیاز پرسپولیس ۱۰ نفره دشت شد/ فولاد حرفی برای گفتن نداشت
1
۸ مصدوم در تصادف ۲ خودرو در جاده کرج – چالوس
0
مدافع بارسلونا به سویا پیوست
محصولات سایپا گران می‌شود
محصولات سایپا گران می‌شود
636367758078509733.jpg
قهرمانی ایران در تورنمنت بسکتبال ژونگ نینگ چین
636304472250194118.jpg
قطعیت مرگ و شگفتی زندگی
636357104453092466.jpg
امکان ارسال فایل‌های گوناگون در واتس اپ فراهم شد
636305313491546430.jpg
اسناد بر خـط
پلیس آگاهی تهران
پلیس، صحنه ربوده شدن بنیتا کوچولو را بازسازی می‌کند
پایگاه ملی فضایی امام خمینی (ره) افتتاح شد
پایگاه ملی فضایی امام خمینی (ره) افتتاح شد
مغزتان را ضد آلزایمرکنید
مغزتان را ضد آلزایمر کنید
پوتین: در زمان مناسب به تحریم آمریکا پاسخ می‌دهیم
پوتین: در زمان مناسب به تحریم آمریکا پاسخ می‌دهیم
0
سیاه جامگان از شکست برابر ذوب آهن گریخت
636358044302145583.jpg
انتشار تصاویر واقعی سامسونگ گلکسی C10 با دوربین دوگانه
636337232638742717.jpg
یک کمپانی گمنام وجود فناوری تشخیص چهره و واقعیت افزوده را در آیفون ۸ تایید کرد
%u0637%u0631%u0627%u062D%u06CC %u0633%u0627%u06CC%u062A
طراحی سایتقالب وردپرسسئوسرویس و تعمیر کولر گازی