تارخ انتشار: سه شنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۳ - ۱۹:۲۶
کد خبر : 48582
چاپ خبر
بازدیدها: 1,465

مسمومیت غذایی و چند درمان خانگی

1161

این تصور که گرم کردن مجدد غذا باعث از بین ‌رفتن میکروب‌ ها می‌شود، اشتباه است زیرا دما به هیچ‌ وجه هنگام گرم کردن غذا به ۱۰۰ درجه سانتی‌ گراد نمی‌رسد.

مواد غذایی باید کاملا سرد یعنی در دمای منهای ۵ درجه سانتی‌گراد یا کاملا گرم یعنی در دمای بالای ۶۵ درجه سانتی‌گراد مصرف شوند. به فاصله دمایی منفی ۵ تا ۶۵ درجه سانتی‌گراد، «ناحیه خطرناک» یا «منطقه خطرناک» گفته می‌شود، بنابراین مواد غذایی نباید در این دما نگهداری شوند اما متأسفانه در بسیاری از موارد این نکته رعایت نمی‌شود…

شایع‌ترین دلیل مسمومیت غذایی چیست؟

شایع‌ترین علت مسمومیت در کشورهای جهان سوم و در حال توسعه از جمله ایران به این دلیل است که بسیاری از آشپزها، خانم‌های خانه‌دار و… بعد از پخت مواد غذایی، آن‌ها را در دمای «منطقه خطرناک» قرار می‌دهند درحالی‌که نگهداری غذا در این دما باعث رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌ها (میکروب‌های بیماری‌زا و عوامل فساد) خواهد شد که برخی از آن‌ها قادر به ترشح توکسین یا سم میکروبی هستند. حداکثر زمان مجاز برای نگهداری ماده غذایی در دمای خطرناک، ۲ ساعت است. پس از ۲ ساعت، هر ۲۰ دقیقه، تکثیر میکروب‌ها به توان ۲ می‌رسد و در نتیجه برخی از میکروب‌ها مانند استافیلوکوکوس اورئوس با افزایش تعداد و ترشح سم به دوز عفونی‌کننده و بیماری‌زا خواهند رسید که در نهایت باعث ایجاد مسمومیت غذایی می‌شوند.

جالب است بدانید که در این موارد هیچ تغییری در رنگ، بو و مزه غذا ایجاد نمی‌شود. این مسئله در مورد غذاهایی که دستکاری و دستمالی (هندلینگ) زیادی دارند مانند سالاد الویه، کباب کوبیده یا جوجه‌کباب، بیشتر صدق می‌کند و احتمال آلوده شدنشان بسیار بیشتر است. در ضمن، بیش‌ترین موارد مسمومیت غذایی گزارش‌شده در منازل، خوابگاه‌ها، رستوران‌ها، میهمانی‌ها، مجالس عروسی و دهه‌های عاشورا و ماه مبارک رمضان نیز به دلیل نگهداری مواد غذایی در این دما و به مدت زمان نامناسب و در حجم انبوه است.

فراموش نکنید حداکثر ۲ ساعت مجاز هستید غذا را در منطقه دمایی خطرناک یعنی بین کاملا سرد و کاملا گرم نگهداری کنید و تنها یک بار می‌توانید غذا را گرم یا سرد کنید. این تصور که گرم کردن مجدد غذا باعث از بین‌ رفتن میکروب‌ها می‌شود، اشتباه است زیرا دما به هیچ‌وجه هنگام گرم کردن غذا به ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد نمی‌رسد. درحالی‌که سم باکتری استافیلوکوکوس اورئوس این دما را به مدت نیم ساعت تحمل می‌کند.

ضمن اینکه نگهداری غذا در یخچال در حجم زیاد مانع خنک شدن سریع و کافی قسمت مرکزی غذا می‌شود بنابراین برای حفظ بهداشت مواد غذایی و پیشگیری از مسمومیت آن را در حجم کم و در ظروف دربسته که عمق کمی دارند، بریزید و در یخچال بگذارید. بعد از پخت هر غذایی، بیش از ۴۸ تا ۷۲ ساعت نمی‌توانید آن را در یخچال نگه دارید، زیرا حتی اگر تغییری در طعم و ظاهر آن ایجاد نشده باشد، قابل مصرف نیست.

اگر مسموم شدید این خوراکی را فوراً بخورید

اگر ساندویچی نامرغوب خورده‌اید و مسموم شده‌اید با خوردن چند حبه سیر می‌توانید حالتان را بهتر کنید. یکی از قدیمی‌ترین گیاهان مورد مصرف غذایی و دارویی گیاه سیر است. قدیمی‌ترین اسناد به جای مانده در مورد سیر مربوط به کتیبه‌های سومریان است که از ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح به جای مانده است.

همچنین سیر یکی از مهم‌ترین داروهای مصر باستان است که حداقل ۲۲ خاصیت درمانی برای آن قائل بوده‌اند و در پاپیروس‌های به جای مانده از ۱۵۵۰ سال قبل از میلاد مسیح ثبت شده است. محققان می‌گویند سیر از هر آنتی‌بیوتیکی قوی‌تر است و می‌تواند مسمومیت‌ها را هم کاهش دهد.

بررسی‌ها نشان می‌دهند سیر می‌تواند مسمومیت‌های ناشی از گوشت‌های خام یا فرآوری شده را درمان کرده و آمار مسمومیت‌ها را کاهش دهد. گفتنی است، سیر به دلیل دارا بودن خواص بسیار، کاربرد دارویی نیز دارد این گیاه خاصیت ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچ دارد و قادر است به محض وارد شدن ماده‌ای مسموم و یا آلوده با آن مبارزه کند و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.

گفتنی است، سولفور موجود در آن مانع از ایجاد مشکلات گوارشی می‌شود و باعث تقویت معده و روده خواهد شد از این رو افرادی که دچار این‌گونه مشکلات هستند می‌توانند از آن به عنوان مسکن برای بهبود سیستم گوارشی خود استفاده کنند و عفونت‌های گوارشی و مسمومیت‌های شدید را درمان کنند.

مصرف آب‌ لیمو و مایعات؛ درمان خانگی مسمومیت

درمان خانگی مسمومیت تا زمانی مجاز است که بیمار احساس سردرد و سرگیجه نداشته باشد چرا که پس از آن بیماری خطرناک می‌شود. بیماران با مصرف مایعات، آب‌لیموی تازه و لبنیات تازه می‌توانند به دفع مواد مسموم کمک کنند. با توجه به افزایش مسمومیت‌های غذایی در فصل گرما، مردم باید به محض مشاهده تغییر رنگ و طعم مواد غذایی با دقت در مورد مصرف آن تصمیم بگیرند و فقط به تاریخ مصرف روی آن اطمینان کامل نداشته باشند.

از طرفی بعضی از مواد غذایی پس از پایان مهلت استفاده، فقط کیفیت آن کاهش پیدا می‌کند اما برخی از مواد غذایی ممکن است آلودگی‌های میکروبی و حتی سموم خطرناک و کشنده تولید کنند.

توجه داشته باشید که مصرف داروهای خودسرانه در منزل بسیار خطرناک است و در صورتی که بیمار احساس سردرد و سرگیجه داشت، حتماً به مراکز درمانی مراجعه کند تا با استفاده از آنتی‌بیوتیک‌هایی که پزشک معالج تجویز می‌کند، بهبودی حاصل شود. در نظر داشته باشید که سیستم دفاعی بدن تلاش می‌کند تا از راه اسهال و استفراغ و در واکنش اولیه مسمومیت را دفع کند، در این صورت بیماران باید با مصرف مایعات، آب‌لیموی تازه و لبنیات تازه به دفع مواد مسموم کمک کنند.

مرزه؛ گیاهی برای درمان مسمومیت‌ های غذایی

پزشکان به افرادی که دچار مسمومیت‌های غذایی خفیف شده‌اند توصیه می‌کنند تا در کنار وعده‌های غذایی از مرزه استفاده کنند. گیاه مرزه به صورت طبیعی دارای خاصیت گرمابخشی به بدن است. می‌توان از گیاه مرزه در درمان اسهال استفاده نمود.

بررسی‌ها نشان می‌دهند سبزی مرزه خاصیت ضد نفخ و ضدعفونی‌کنندگی دستگاه گوارش را نیز دارا می‌باشد. البته پزشکان به افرادی که دچار مسمومیت غذایی هستند توصیه می‌کنند تا حتماً به پزشک مراجعه کنند و با صلاحدید او از سبزی مرزه برای بهبودی استفاده کنند.

 

 

 

 

همشهری

 

یک دیدگاه

  1. تلفن سانترال پاناسونیک آبان ۲۷, ۱۳۹۳ در ۱۴:۲۱ - Reply
     

    باتشکر از اطلاعات مفیدتون

پاسخی بگذارید

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

مجتمع فنی تهران شعبه البرز
آخرین اخبار
صحت انتخابات ریاست جمهوری در شهرستان کرج تایید شد
صحت انتخابات ریاست جمهوری در شهرستان کرج تایید شد
تب کریمه کنگو چیست؟
تب کریمه کنگو چیست؟
🎥 مراسم وداع با پیکر شهید مدافع حرم، سردار شعبان نصیری در معراج شهدا
مراسم وداع با شهید مدافع حرم سردار شعبان نصیری در معراج شهدا
نصب30 دوربین جدید ترافیکی در راه های البرز
نصب ۳۰ دوربین جدید ترافیکی در راههای البرز
کشف 100 کيلو تریاک از تانکر کامیون  در فردیس
کشف ۱۰۰ کیلو تریاک از تانکر کامیون در فردیس
پاسخ محمدجواد لاریجانی به صالحی‌امیری درباره ربنای شجریان
پاسخ محمدجواد لاریجانی به صالحی‌امیری درباره ربنای شجریان
استمرارپدیده گردو خاک طی 2 روز آینده در البرز
استمرار پدیده گرد و خاک طی ۲ روز آینده در البرز
سرهنگ ایوب احمدی
انهدام باند سارقان به عنف در فردیس
فرماندار ساوجبلاغ:
هیات های اجرایی و نظارت صحت انتخابات ساوجبلاغ را تأیید کردند
قوانین جدید برای نوگواهینامه ها از اول تیر 96
اینفوگرافیک؛ قوانین جدید برای نوگواهینامه ها از اول تیر ۹۶
کشف بیش از 100 کیلوگرم تریاک در غرب استان تهران
کشف بیش از ۱۰۰ کیلوگرم تریاک در غرب استان تهران + عکس
هیأت تطبیق مصوبات، اشکال قانونی به مصوبه ۲۰۳۰ نگرفت
هیأت تطبیق مصوبات، اشکال قانونی به مصوبه ۲۰۳۰ نگرفت
شیوه جدید درمان ریزش مو
شیوه جدید درمان ریزش مو
پاسخ وزارت بهداشت به شایعه "طغیان تب کریمه کنگو" + آخرین وضعیت بیماری
پاسخ وزارت بهداشت به شایعه «طغیان تب کریمه کنگو» + آخرین وضعیت بیماری
خسرو فلاحت زاده
فرشاد فلاحت زاده عزادار شد + عکس
توقیف 9 هزارو 119 وسیله نقلیه متخلف درالبرز
توقیف ۹ هزار و ۱۱۹ وسیله نقلیه متخلف در البرز
فراخوان جشنواره ملی عکس حماسه اردیبهشت
فراخوان جشنواره ملی عکس حماسه اردیبهشت
طرح نظارت ویژه بر بازارآغاز شد
طرح نظارت ویژه بر بازار در فردیس آغاز شد
پیکر پاک شهیدان امروز از میدان انقلاب ارومیه تشییع می‌شود
پیکر پاک شهیدان امروز از میدان انقلاب ارومیه تشییع می‌شود
تصادف در جاده کرج -چالوس 2 مصدوم برجای گذاشت
تصادف در جاده کرج – چالوس ۲ مصدوم برجای گذاشت