تارخ انتشار: دوشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۳۳
کد خبر : 27200
چاپ خبر
بازدیدها: 1,031

چای ساده بنوشیم یا چای عطری؟

چای 1

کرج رسا: برخی گمان می‌ کنند چای عطری، نوع متفاوتی از چای است که برگ‌ های آن، عطر بیشتری دارند اما این‌ طور نیست.

به گزارش کرج رسا، چای، گیاهی است که در خیلی از کشورها رشد می‌کند اما بر اساس شواهد، به نظر می‌رسد کشور چین، زادگاه اصلی این گیاه خوش‌عطر و طعم است. البته بوته چای از کشور هندوستان به ایران وارد و در شهرهای شمالی کشور کشت شده است. چای به آب و هوای معتدل و پربارانی برای رشد نیاز دارد. به همین دلیل هم بیشتر مزارع چای ایران در شهرهای شمالی کشور هستند.

با این مقدمه، می‌خواهیم به چند پرسش درباره روند تولید چای سیاه و یکی از پرطرفدارترین مشتقات آن، یعنی چای عطری پاسخ دهیم. گفت‌وگوی زیر با دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس دراین‌ باره است.

    برگ‌ های چای برداشت‌ شده در فصل بهار بهترند یا برگ‌ های پاییزه؟

برگ‌های چای، معمولاً در دو نوبت بهار و پاییز چیده می‌شوند. هرچه برگ‌های چیده‌شده، تازه‌تر، جوان‌تر، کوچک‌تر و در قسمت‌های بالایی بوته چای قرار داشته باشند، کیفیت بیشتری هم دارند. به طور کلی،‌ لطافت برگ‌هایی که در بهار جمع می‌شوند، از برگ‌های پاییزه بیشتر است و عطر و طعم بهتری دارند.

    مرحله بعد از چیدن برگ چای، برای تولید چای خشک چیست؟

برگ‌های چیده‌شده را به کارخانه‌های تولید چای یا همان کارخانه‌های چای خشک‌کنی، می‌دهند. برگ‌های تازه چای، ابتدا در سالن‌ها و داخل قفسه‌هایی نگهداری می‌شوند تا رطوبت آن‌ها تاحدی تعدیل شود. در اصطلاح به این کار «پلاساندن» می‌گویند.

حرارت این سالن‌ها که آفتابگیر هم نیستند، باید حدود ۲۲ درجه سانتی‌گراد باشد تا برگ‌ها در این شرایط، حالت شل و قابل‌انعطافی پیدا کنند. در مرحله بعد، این برگ‌ها را از بین دستگاهی رد می‌کنند تا فشاری مکانیکی به آن‌ها وارد شود و سلول‌های برگ‌ها پاره و شیره سلولی از آن‌ها خارج شود. به این مرحله،‌ مرحله «شکستن برگ‌ها» می‌گویند.

در نهایت هم دوباره برگ‌ها را در سالن‌های طبقه‌بندی شده‌ای پهن می‌کنند که از نظر شرایط حرارتی، مانند سالن اول است. این مرحله از تولید چای «تخمیر» نام دارد که در آن، میکروارگانیسم‌های موجود در محیط و آنزیم‌های موجود در برگ‌ها،‌ باعث تخمیر ترکیب‌های موجود در برگ چای می‌شوند.

    مدت تخمیر مهم است؟

بله. هرچه زمان باقی ماندن چای در مرحله تخمیر بیشتر باشد، چای نهایی رنگ سیاه‌تری هنگام دم کردن خواهد داشت. تنها تفاوت چای سبز و سیاه در گذر از این مرحله است؛ یعنی چای سبز، برخلاف چای سیاه، مرحله تخمیر را ندارد و بعد از مرحله شکستن برگ‌ها،‌ بلافاصله برای خشک کردن فرستاده می‌شود در صورتی که چای سیاه،‌ بعد از گذر از مرحله تخمیر، خشک می‌شود.

    این روند تولید که قابل‌ کنترل است. پس چرا چای‌ های ایرانی، نسبت به چای‌ های خارجی، مثل چای‌ های هندی کیفیت خوبی ندارند؟

به نظر می‌رسد مشکل نوع بوته‌های چای موجود در ایران است. از آنجا که طی سال‌های متمادی، استقبال خوبی از چای‌های ایرانی نشد و حجم زیادی از این چای‌ها در انبارها باقی ماند چای‌داران هم تمایلی به اصلاح ژنتیکی و کار روی بوته‌های چای پیدا نکردند.

ضمن اینکه بی‌دقتی در جمع‌آوری برگ‌های لطیف‌تر و کوچک‌تر هم عاملی برای افت کیفیت چای خشک محسوب می‌شود. از طرف دیگر، شاید دقت کارخانه‌های چای‌خشک‌کنی ما هم طی مراحل مختلف تولید چای، به اندازه کافی نیست. تمام این عوامل دست به دست هم می‌دهند تا کیفیت چای ایرانی از چای خارجی کمی پایین‌تر و اقبال عمومی از آن کمتر باشد. البته نمی‌توان از تفاوت شرایط آب‌وهوایی و گرم‌تر بودن زادگاه‌های اصلی کشت چای مانند هند و سریلانکا هم نسبت به شمال ایران غافل بود.

البته این روزها کارخانه‌های تولید چای در ایران برای بهبود کیفیت محصولات خود تلاش می‌کنند و برخی محصولات داخلی، قابل رقابت با انواع خارجی‌شان است.

    درباره فرایند معطر کردن چای‌ های سیاه هم برایمان می‌گویید؟

برخی گمان می‌کنند چای عطری، نوع متفاوتی از چای است که برگ‌های آن، عطر بیشتری دارند اما این‌طور نیست. چای سیاه بعد از گذر از مرحله نهایی و خشک شدن، به چند دسته درشت، ریز و خاکه درجه‌بندی می‌شود. چای‌های خشک و درشت، معمولاً قیمت و کیفیت بیشتری دارند. خاکه چای هم بیشتر در تولید چای‌های کیسه‌ای به کار می‌رود. تمام چای‌های خشک، چه درشت و چه ریز، قابلیت معطر شدن با افزودن اسانس و طعم‌های مختلف شکلاتی و میوه‌ای دارند. حتی می‌توان به چای‌های خشک، کمی رنگ مجاز خوراکی هم اضافه کرد. کاری که معمولاً برای خاکه‌های چای موجود در چای‌های کیسه‌ای انجام می‌شود. متأسفانه، بیشتر چای‌های عطری با اسانس‌های شیمیایی معطر می‌شوند.

    آیا می‌توان چای‌ های عطری را خالص دم کرد یا این کار توصیه نمی‌شود؟

معمولاً بیشتر چای‌های عطری با اسانس‌های شیمیایی و البته مجاز معطر می‌شوند. هرچند که این اسانس‌ها مجاز هستند اما مصرف بیش از اندازه آن‌ها می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند ابتلا به بیماری‌های گوارشی شود بنابراین بهتر است به مصرف مداوم چای‌های معطر عادت نکنیم. ضمن اینکه نوشیدن این نوع چای‌ها برای افراد آسیب‌پذیر مانند سالمندان، کودکان و خانم‌های باردار هم به دلیل اسانس‌ها و افزودنی‌هایی که دارند، مناسب نیست.

    مخلوط کردن چای‌ های عطری و ساده هم توصیه نمی‌شود؟

نه، زمانی که شما چای طبیعی را با چای معطر مخلوط می‌کنید، یعنی در تمام وعده‌هایی که چای می‌نوشید، مقداری چای عطری با تمام ترکیب‌هایی که دارد، مصرف می‌کنید. این در حالی است که تا حد امکان، نباید چای‌های معطر مصرف کرد. بهتر است مصرف چای‌های عطری را به شکل خالص یا مخلوط در برنامه غذایی خود محدود کنید تا بتوانید از تمام خواص موجود در برگ‌های چای ساده، بدون دغدغه بهره ببرید.

 

سلامتیران

 

پاسخی بگذارید

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

مجتمع فنی تهران شعبه البرز
آخرین اخبار
پیام آمریکا به ایران از طریق روسیه
پیام آمریکا به ایران از طریق روسیه
دادستان رباط کریم: بانک اقتصاد نوین پشتیبان موسسه آرمان ( البرز ایرانیان) در پرداخت ودیعه‏‌ها و سپرده‎های مردم می شود
بانک اقتصاد نوین پشتیبان موسسه آرمان ( البرز ایرانیان) در پرداخت ودیعه‏ ها و سپرد ‎های مردم می شود
تیلاپیا
۹ نوع ماهی که بهتر است نخورید
درختی که به عنوان زندان استفاده شد
درختی که به عنوان زندان استفاده شد
رهبر معظم انقلاب در محفل انس با قرآن در اولین روز ماه مبارک رمضان:
تجربه های ملت ایران نشان می‌دهد آینده از آنِ جوانان مؤمن است
استفاده از ظرفیت سدهای کرج و طالقان برای جذب گردشگر
استفاده از ظرفیت سدهای کرج و طالقان برای جذب گردشگر
مجله «فوربس» دریافتی سالانه رونالد، مسی و نیمار را فاش کرد
مجله «فوربس» دریافتی سالانه رونالد، مسی و نیمار را فاش کرد
حسن روحانی و ولادیمیر پوتین تلفنی گفتگو کردند
حسن روحانی و ولادیمیر پوتین تلفنی گفتگو کردند
نرخ دقیق بیکاری در استان البرز ارائه می‌شود
ّنرخ دقیق بیکاری در استان البرز ارائه می‌شود
یارانه بخش صنعت
اختصاص یارانه بخش صنعت به کارگاه ها در پایان خرداد
حمله گرگ به 5 نفر از روستائیان در آوج
حمله گرگ به ۵ نفر از روستائیان در آوج
البرزی‌ها رتبه ششم مشارکت در انتخابات را کسب کردند
البرزی‌ها رتبه ششم مشارکت در انتخابات را کسب کردند
۶ ساعت تدریس اجباری مدیران مدارس ابتدایی لغو شد
۶ ساعت تدریس اجباری مدیران مدارس ابتدایی لغو شد
برژینسکی درگذشت
برژینسکی درگذشت
محمد حسین پور سایان
قهرمانی رزمی کار البرزی در مسابقات المپیک آسیایی باکو
ربنای شجریان امسال از تلویزیون پخش می‌شود؟
ربنای شجریان امسال از تلویزیون پخش می‌شود؟
وزش باد شدید و گردوخاک برای 2 روز آینده البرز
وزش باد شدید و گرد و خاک برای ۲ روز آینده البرز
درخواست مهران مدیری از دولت جدید برای تحقق وعده‌ها
درخواست مهران مدیری از دولت جدید برای تحقق وعده ها
پلمپ یک باشگاه ورزشی در کرج
پلمب یک باشگاه ورزشی در کرج
مخالفت وزیر کشور با استعفای استاندار کرمان
مخالفت وزیر کشور با استعفای استاندار کرمان