نگاهی به عرصه های گوناگون رسانهای از رادیو و تلویزیون گرفته تا نشریات چاپی و اینترنتی، نشان میدهد که داروهای گیاهی به پای ثابت آگهی های بازرگانی تبدیل شدهاند. اما آیا استفاده بی رویه این مواد دارویی بدون مشورت متخصصان، واقعاً بی ضرر است؟ محققان کشور در پژوهشی به این سؤال پاسخ دادهاند.
به گزارش کرج رسا به نقل از ایسنا، استفاده از گیاهان برای درمان بیماری ها قدمتی دیرینه دارد. به طوری که لوح های گلی مربوط به ۵۰۰۰ سال پیش، کاربرد حدود ۱۰۰۰ داروی گیاهی را در درمان بیماریها نشان میدهند. امروزه نیز حدود ۸۰ درصد از جمعیت دنیا عمدتاً در کشورهای در حال توسعه از فرآوردههای گیاهی استفاده میکنند. عدم موفقیت کامل داروهای شیمیایی، عوارض جانبی متعدد، خلأ داروهای شیمیایی در درمان بیماریهای مزمن و صعب العلاج و همچنین سهولت دسترسی به فرآوردههای گیاهی سبب افزایش مصرف ترکیبات با منشأ طبیعی بدون مراجعه به پزشک شده است.
اما به گفته محققان، ریشه این پدیده در این باور نادرست اما رایج در نزد مردم نهفته است که داروهای گیاهی چونکه طبیعیاند، حتی اگر فایدهای نداشته باشند، ضرری نیز ندارند! درصورتیکه گیاهان دارویی اگر زیر نظر افراد آگاه مصرف نشوند، چهبسا میتوانند حال بیمار را بدتر کنند. بر این اساس، از سال ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۹ بیش از ۲ میلیون مورد مسمومیت درنتیجه مصرف گیاهان به سازمان کنترل مسمومیت آمریکا گزارش شد که از این تعداد، ۴۵ مورد منجر به مرگ شده است. بااینحال تولید و فروش فرآوردههای گیاهی در دنیا صنعتی چند میلیارد دلاری است و کمتر به مضرات احتمالی آنها اشاره میشود.
این موضوع با توجه به اهمیت بالایی که در کشور ما دارد، توسط گروهی از پژوهشگران مورد بررسی علمی قرار گرفته است. در این بررسی، محققانی از دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه آزاد اسلامی این شهر مشارکت داشته و نقش گیاهان دارویی در ایجاد عوارض سوء کلیوی را مطالعه کردهاند.
این محققان، برای انجام پژوهش خود، به مرور یافته ها و داده های موجود در مقالات علمی پژوهشی بین سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸ و از طریق موتورهای جستجوی علمی پرداختهاند.
طبق نتایج این بررسی ها، استفاده از گیاهان دارویی و فرآوردههای گیاهی در نظام سلامت بسیاری از کشورهای جهان، از جمله ایران، رواج یافته است. این واقعیت در کنار این انگاره عامیانه که مصرف گیاهان دارویی به علت طبیعی بودن مفید و بیضرر است، تبدیل به یکی از آفات بزرگ نظام سلامت شده است.
محمود هورمند، عضو هیئت علمی گروه فارماکولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران و همکارانش در این خصوص میگویند: «تجارب و یافته های مختلف حاکی از آن است که برخی از گیاهان که برای مصارف دارویی و درمانی به کار میروند، خود سبب آسیبهای جدی به کلیه میشوند و یا امراض کلیوی را تشدید میکنند. دو نکته مهم به ویژه در استفاده از گیاهان دارویی وجود دارد. نخست آنکه در بسیاری از موارد گیاه دارویی که به مقصود درمان یک عارضه یا بیماری به کار میرود از لحاظ طبقه بندی علمی آن گیاهی نیست که در طب گیاهی، سنتی و یا فولکلور بدان نیت استفاده شده است. دوم اینکه در بسیاری موارد، فرآوردههای گیاهی در طی روند کشت و بهرهبرداری، آغشته و آلوده به آفت کش های شیمیایی، فلزات سنگین و آلودگیهای قارچی میشوند».
این محققان میافزایند: «موضوعی که از دو مورد فوق خطیرتر است، وجود تقلبات در فرآوردههای گیاهی با هدف افزایش کارایی و ثمرات فارماکولوژیک است که آن فرآوردهها را با ترکیبات و داروهای فعال صنعتی آمیخته و آلوده میکنند تا بیمار اثربخشی فراورده مصرفی را باور کند. تمامی این موارد لزوم بازنگری جدی و سختگیرانه در قوانین ساخت، توزیع و مصرف فرآورده های گیاهی اعم از داروهای گیاهی و گیاهان دارویی و مکمل های حاوی عصاره یا ترکیبات فعال گیاهی را، از سوی مراجع نظارتی و قانون گذاری میطلبد».
هورمند و همکارانش، در آخر و با تأکید فراوان متذکر شدهاند: «از همه مهمتر، با توجه به حجم بالای تبلیغات رسانه ای مبنی بر اثرات درمانی کارآمد و ایمن فرآوردهها و مکملهای گیاهی، آموزش و اطلاع رسانی از طرف مراجع ذیصلاح درباره مصرف درست و منطقی فرآوردههای گیاهی با لحاظ خطرات و عوارض احتمالی آنها، امری ضروری است که بایستی به خوبی توسط متولیان امر مورد توجه قرار گیرد».
این یافتههای علمی، در قالب یک مقاله علمی مروری در فصلنامه «گیاهان دارویی» متعلق به پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی منتشر شدهاند.
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.