رییس انجمن تغذیه ایران به برخی از مهمترین راهکارها برای پیشگیری و کاهش بروز کبد چرب اشاره کرد.
به گزارش کرج رسا، دکتر جلالالدین میرزای رزاز – و سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه کبد چرب غیرالکلی در اثر تجمع چربی در سلول های کبد به وجود میآید، گفت: کبدچرب در افراد دارای اختلالات متابولیسم یعنی چربی و قند خون بالا، شیوع بیشتری دارد و در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی بیشتر گزارش شده است.
کبد چرب نشانه خاصی ندارد
وی با بیان اینکه ابتلا به کبد چرب زمینه ژنتیکی نیز دارد، اظهار کرد: متأسفانه کبدچرب نشانه خاصی ندارد و گاهی با افزایش آنزیم های کبدی خود را نشان میدهد. البته با انجام سونوگرافی و فایبرواسکن میتوان این بیماری را تشخیص داد.
کنترل اضافه وزن و چاقی مهمترین راهکار برای حفظ سلامت کبد
وی با بیان اینکه متأسفانه طی سالهای اخیر شاهد افزایش بروز کبد چرب در سنین کودکی و نوجوانی هستیم، تصریح کرد: اضافه وزن و چاقی میتواند زمینه ساز بروز انواع بیماری های مزمن غیرواگیر از جمله کبد چرب باشد؛ بنابراین کنترل اضافه وزن و چاقی مهمترین راهکار برای حفظ سلامت کبد و پیشگیری از ابتلا به کبد چرب است. البته با توجه به اینکه کودکان در حال رشد هستند، نباید با بکارگیری انواع روش های نامتعادل و شتاب زده و دادن انواع رژیم های سخت و غیراصولی بدن آن ها را از انواع ریزمغذی ها و انرژی موردنیاز برای رشد و سلامتی محروم کرد.
کبد چرب درمان دارویی قطعی ندارد
وی با بیان اینکه کبد چرب درمان دارویی قطعی ندارد، گفت: تغییر در شیوه زندگی، درمان اصلی و پیشگیرانه این بیماری است. اولین قدم در درمان کبد چرب در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی، کاهش وزن تدریجی است؛ چرا که کاهش وزن ناگهانی، کبد چرب را تشدید میکند؛ بنابراین با پیروی از یک رژیم غذایی کاهش وزن تحت نظر متخصص تغذیه، میتوانید علاوه به دستیابی به وزن مناسب، کبد چرب را کنترل کنید.
دریافت فیبر برای پیشگیری و کنترل کبد چرب ضروری است
رزاز دریافت فیبر برای پیشگیری و کنترل کبد چرب را ضروری دانست و افزود: فیبر در انواع سبزی ها و سبوس غلات به مقدار زیادی وجود دارد. البته در فرآیند فرآوری غلات، فیبر آن ها حذف میشود. بنابرین سعی کنید از نان سبوس دار، جو دوسر و برنج قهوه ای استفاده کنید. میوه ها نیز حاوی فیبر هستند، اما چون حاوی قند فروکتوز هستند، توصیه میشود از میوه ها به میزان متعادل و با توجه به نیاز در میان وعده ها استفاده شود.
وی مصرف مواد غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ را در پیشگیری از بروز کبد چرب موثر دانست و گفت: منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۳ عبارتند از ماهی، روغن کانولا، تخم بذر کتان و گردو که البته باید به میزان کافی در رژیم غذایی گنجانده شود تا منجر به افزایش وزن نشود. همچنین در سبزیهایی مانند گیاه خرفه، اسفناج و برخی از انواع سبزی خوردن، پیش سازهای امگا ۳ وجود دارد که در بدن به امگا ۳ تبدیل میشود.
توصیه هایی جهت پیشگیری از بروز و تشدید کبد چرب
وی با بیان اینکه وعدههای غذایی نباید از برنامه غذایی حذف شود، تصریح کرد: تعداد وعده های غذایی باید زیاد و حجم شان کم باشد. اگر حجم بالایی از مواد غذایی را در یک وعده مصرف کنید، مقدار بیشتری از مواد غذایی در کبد به تری گلیسیرید تبدیل میشود که کبد چرب را تشدید میکند.
این عضو هیات علمی دانشگاه با برشمردن توصیههایی جهت پیشگیری از بروز و تشدید کبد چرب، اظهار کرد: پاک کردن چربیهای قابل رؤیت گوشت قرمز و سفید، مصرف هفتگی حداکثر ۲ بار گوشت قرمز، پرهیز از مصرف غذاهای آماده و فست فود از جمله همبرگر، پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده در حدامکان، مصرف محدود انواع سسها، سوسیس، کالباس، کنسروها و غذاهای فراوری شده، پرهیز از مصرف چربی گوشت ها، پوست مرغ، پوست ماهی، کره، خامه، شیرینی خامه ای و غذاهای سرخ شده تا حد امکان و خودداری از مصرف پنیر و لبنیات پرچرب برخی از راهکارهاست.
رزاز در خاتمه ورزش و تحرک بدنی را برای مبتلایان به کبد چرب ضروری دانست و گفت: حتما باید روزانه ۳۰ دقیقه تا یک ساعت ورزش هوازی کنند؛ چراکه با افزایش فعالیت بدنی، چربی کمتری در سلول های کبد ذخیره میشود و مطالعات نشان دادهاند که ورزش منظم، بویژه ورزشهای هوازی میتواند برای پیشگیری و کنترل کبد چرب موثر باشد.
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.