همیشه از کودکی به ما میگفتند، شیر بخورید تا استخوانهای محکمی داشته باشید و با هر زمین خوردنی دچار شکستگی و آسیب استخوانی نشوید. این توصیه به ظاهر ساده از نظر علمی تا اندازه زیادی درست است، زیرا هرچه استخوانها قویتر باشند، در سنین بالاتر کمتر دچار آسیبهای ناشی از ضربه و نیز پوکی استخوان در سنین بعد از میانسالی قرار میگیرند.
علائم شکستگی پاتولوژیک مانند دیگر شکستگیهاست. البته گاهی بیمار مدتی قبل از اینکه شکستگی ایجاد شود از درد اندام احساس ناراحتی میکند و در زمانی مشخص ناگهان شدت دردش افزایش پیدا میکند، تا جایی که او را مجبور به مراجعه پزشکی میکند. به بیان دیگر وقتی یک بیماری استخوان را ضعیف کند، موجب شکستگی پاتولوژیک یا مرضی در آن میشود.
نکته آن است که این بیماری ممکن است قبل از ایجاد شکستگی برای بیمار معلوم باشد یا اینکه بعد از شکستگی تشخیص داده شود.
چرا شکستگی پاتولوژیک؟
عضو هیاتمدیره انجمن جراحان ارتوپدی با بیان اینکه شکستگی پاتولوژیک با دیگر شکستگیها متفاوت است، میگوید: اگر استخوان بیمار باشد مقاومت آن کاهش مییابد.
شکستگیهایی که بهدلیلتروماهای شدید و حوادث رخ میدهد اکثرا از نوع شکستگیهای شناخته شده بوده و در استخوانهای سالم بروز میکند، اما این نوع شکستگی شامل همه انواع شکستگی نمیشود.
دکتر مرتضوی میافزاید: زمانی که استخوان بیمار باشد میتواند سبب ضعف استخوان شود و مقاومت آن کاهش یابد و در نتیجه استخوان دچار شکستگی پاتولوژیک شود که درمان آن با شکستگیهایی که به دلیل تروما به وقوع میپیوندد متفاوت است.
این فوقتخصص جراحی زانو و لگن ادامه داد: شکستگیهای پاتولوژیک نیز به دو دسته کلی تقسیم میشوند. برخی از آنها شناختهشده بوده و در استخوانهای ضعیف و شکننده به دلیل پوکی استخوان رخ میدهند، اما نوع دیگر شناختهشده نیست و زمانی که استخوان فرد دچار بیماری باشد به دلیل تومورهای استخوانی خوشخیم، بدخیم یا حد وسط میتواند با ضربه خفیف یا پیچخوردگی ایجاد شود.
شکستگی و پوکی استخوان
خیلی وقتها شکستگی بر اثر ضربههای شدید در استخوانهای طبیعی اتفاق میافتد.
به گفته دکتر مرتضوی، اگر بنا به دلایلی استخوان ضعیف باشد در اثر ضربههای خفیف و گاهی حتی بدون ضربه هم ممکن است شکستگی اتفاق بیفتد.
در چنین شرایطی معمولا شکستگی پاتولوژیک ممکن است ناشی از بیماریهای شناختهشدهای مثل پوکی استخوان باشد که بیشتر در ناحیه لگن، اطراف زانو، ستون فقرات و مچ دست اتفاق میافتد.
وی میافزاید: اما نوع دیگری از شکستگی بر اثر بیمار شدن بخشی از استخوان بهدلیل درگیری توسط تومورهای اولیه استخوان یا تومورهای دیگر نقاط بدن مثل تومورهای سینه، ریه و پروستات و بهصورت ثانویه، اتفاق میافتد. البته این نوع شکستگی لزوما دلالت بر بدخیم بودن تومور نمیکند.
فقط با یک ضربه خفیف!
شکستگیهای پاتولوژیک حتی با پیچخوردن ساده و گیر کردن پای فرد به گوشه فرش نیز ممکن است، اتفاق بیفتد.
این متخصص با تاکید بر اینکه درمان شکستگی پاتولوژیک، متفاوت از شکستگی معمولی است، اظهار میکند: مهمترین نشانه این نوع شکستگی این است که بهدنبال تروما و ضربههای خفیف اتفاق میافتد که فرد باید به پزشک اطلاع دهد و بیشک، درمان عامل این شکستگی از درمان خود این شکستگی مهمتر است که درمان آن بستگی به نوع تومور و عامل شکستگی دارد.
ناگفته نماند که توانایی ترمیم و جوش خوردن استخوان در کسی که دچار شکستگی پاتولوژیک شده است وجود دارد و شکستگیهای این افراد جوش میخورند. گرچه ممکن است این اتفاق با کمی تاخیر صورت پذیرد.
بیماریهای ضعیفکننده
همانطور که میبینید وقتی از شکستگی پاتولوژیک صحبت میکنیم ناشی از ضعیف شدن استخوان است. حال، برخی بیماریها مثل پاراتیروئید سبب ضعیف شدن استخوان میشود.
برخی تومورها نیز ممکن است سبب درگیری استخوان شوند. اگر بیماری، درد استخوان دارد باید از این نظر بررسی شود. به بیان دیگر افرادی که تومورهای شناختهشده دارند بهمحض احساس درد در نواحی مختلف استخوان باید به پزشک مراجعه کنند.
پونه شیرازی – دانش و سلامت / روزنامه جام جم
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.