امروز: یکشنبه, ۲۵ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: الأحد 14 جماد ثاني 1446 | 2024-12-15

برخی معتقدند نسب امامزاده ابراهیم (ع) به امام علی (ع) می‌رسد و به سپهسالار مشهور است. در کتاب بحر النساب نام این امامزاده، ابراهیم بن برهان الدین بن محد بن حسین بن اصغر بن علی بن ابیطالب آورده شده است. برخی از منابع نیز نسب امامزاده را به امام سجاد (ع) نسبت می‌دهند.

نام های دیگر مکان

  • آستان امامزاده ابراهیم سپهسالار (ع)
  • مقبره امامزاده ابراهیم (ع)
  • امامزاده سپهسالار (ع)
  • آستان مقدس امامزاده ابراهیم (ع)

 

 

موقعیت جغرافیایی امامزاده ابراهیم (ع)

امامزاده ابراهیم (ع) یکی از امامزاده‌های استان البرز است که در کرج، کیلومتر ۴۳ جاده کرج-چالوس در منطقه‌ی آسارا، در دل کوهستان و در روستای سپهسالار قرار گرفته است. آرامگاه این امامزاده‌ ی جلیل‌ القدر در سلسله‌جبال کوه‌های البرز در ارتفاع ۴۰۰ متری از روستا جای دارد. این کوه در نزد اهالی روستا به کوه سرخ علی اکبر معروف است.

سیر تاریخی و فرهنگی امامزاده ابراهیم (ع)

برخی معتقدند نسب امامزاده ابراهیم (ع) به امام علی (ع) می‌رسد و به سپهسالار مشهور است. در کتاب بحر النساب نام این امامزاده، ابراهیم بن برهان الدین بن محد بن حسین بن اصغر بن علی بن ابیطالب آورده شده است. برخی از منابع نیز نسب امامزاده را به امام سجاد (ع) نسبت می‌دهند.

این امامزاده‌ی بزرگوار همراه امامزاده داوود (ع) و لشکری به زیارت امام رضا (ع) در مشهد می‌رفتند که دشمنان در مسیر راه به آن‌ها حمله کرده و سپاه در الموت قزوین و اشکور گیلان شکست خورده و متفرق می‌شوند. امامزاده ابراهیم (ع) سپهسالار در آسارا به غاری پناه برده و در همان محل نیز به شهادت می‌رسند و امامزاده داوود (ع) نیز در کوه‌های تهران شهید می‌شوند.

داوود میرزا و حسین میرزا از نوادگان مظفرالدین شاه قاجار به این امامزاده نذر می‌کنند و وقتی حاجتشان برآورده می‌شود بنای امامزاده را می­‌سازند.

معماری امامزاده ابراهیم (ع)

آرامگاه امامزاده ابراهیم (ع) در درون غاری مشرف به روستای سپهسالار قرار دارد. ابتدای محوطه‌ی آرامگاه امامزاده، شماری از شهدای عزیزمان به خاک سپرده شده‌اند. پس از مزار شهدا یک زائرسرا برای ارائه‌ی خدمات رفاهی و اقامتی به زائران امامزاده ابراهیم (ع) ساخته شده است.

به خاطر این‌که آرامگاه این امامزاده در داخل غار و در دل کوهستان قرار دارد، گنبد این امامزاده برخلاف گنبد سایر مکان‌های مذهبی بر روی ضریح قرار ندارد و چند متر از بقعه‌ی امامزاده فاصله دارد.

بنای این گنبد آجری است و چهار دریچه دارد که در محوطه‌ای بالکن مانند قرار گرفته و زائران و عاشقان این امامزاده‌ی بزرگوار در کنار این گنبد و از فراز حصار آجری آن، به دیدن مناظر اطراف می‌پردازند.

اگر علاقه‌مند به روشن کردن شمع برای ادای نذر در این امامزاده هستید در پشت بنای امامزاده، محفظه‌ای کوچک و دوداندود روی دیوار صخره‌ای کوه برای این کار نصب شده است.

بنای امامزاده بسیار ساده است در گوشه‌ای از دیوار، دری چوبی زیبا نظر شما را به خود جلب می‌کند. بر روی این در چوبی این‌گونه نوشته‌شده: «وقف نمودم یک جام در را مشهدی رضی از برای آستانه حضرت سپهسالار ۱/۳/۳۲ عمل صناعت شعار استاد صفرعلی نساجی در سنه ۱۳۲۲»

ضریح امامزاده ابراهیم (ع) کوچک و بسیار ساده و از جنس چوب است که حفاظی آهنی قبر را در برگرفته است. بر روی این حفاظ آهنی پارچه‌ی سبزی کشیده شده که فضای معنوی زیادی به این مکان داده است. ضریح داخل غار قرار دارد و سقف آن نیز صخره‌ی کوه است.

وقتی وارد امامزاده می‌شوید با سرمای شدیدی روبه‌رو شوید. در کنار ضریح، غار کوچک‌تری منشعب شده که منبع سرمای امامزاده از آن‌جاست. بهتر است هنگام رفتن به این مکان لباس گرم و مناسب به همراه خود داشته باشید.

در قسمت پشتی آرامگاه امامزاده و داخل غار یک منبع آب آشامیدنی کوچک دیده می‌شود که از چشمه‌ای داخل همین غار سرچشمه می‌گیرد و به آب مراد معروف است. صخره‌هایی در پشت امامزاده دیده می‌شوند که مورد علاقه‌ی زائران و گردشگران است. سال­‌های سال است که از سه سوراخی که داخل یکی از این صخره‌ها ایجاد شده قطرات آب روی زمین می‌ریزد. نه‌تنها هیچ‌گاه قطرات آب قطع نشده، بلکه مقدار آن نیز تغییر نکرده است. شگفتی آن به این خاطر است که این قطرات از بالاترین نقطه‌ی صخره چکه می‌کنند و فضای اطراف صخره نیز خالی است و در این قسمت هیچ منبع آب زیرزمینی یا توده‌ی برفی هم وجود ندارد که بگوییم این قطرات آب از آن‌ها نشات گرفته‌اند. به همین خاطر برخی از اهالی روستا و زائران معتقدند که این آب شفادهنده است و حاجات را برآورده می‌کند و از این‌رو زیر این صخره می‌ایستند تا قطره آب به سرشان بریزد. این صخره به نام صخره‌ی آب‌چکان معروف است و مردم محلی عقیده دارند که این صخره در تمام طول سال برای شهادت امامزاده ابراهیم (ع) گریه می‌کنند. صخره‌های مجاور این امامزاده بزرگوار هیچ ارتباطی با کوه‌های اطراف نداشته و بالاتر از آن‌ها نیز چیزی دیده نمی‌شود.

ناگفته نماند انتهای این غار مشخص نیست اما گفته می‌شود این غار به غار یخ مراد که در فاصله‌ی دورتر و در منطقه آزادبر گچسر کرج قرار دارد می‌رسد.

پیشنهاد برای دیدن امامزاده ابراهیم (ع)

وقتی به روستای زیبا و سرسبز تکیه‌ی سپهسالار رسیدید باید خود را برای رسیدن به جذاب‌ترین چشم‌انداز این روستا یعنی امامزاده ابراهیم (ع) آماده کنید.

از پل چوبی زیبایی روی رودخانه‌ی روستا که ابتدای مسیر صعود به امامزاده است عبور کنید و سپس باید مسیری صعب‌العبور و با شیب زیاد به طول ۷۸۰ متر را در سینه‌کش کوه به پیاده‌روی مشغول شوید تا به امامزاده سپهسالار (ع) مشرف شوید.

خاک سست و مسیر دشوار دسترسی به این امامزاده به‌گونه‌ای است که افراد سالمند و مریض نمی‌توانند از آن عبور کنند.

به دلیل این‌که مسیر رسیدن به امامزاده سخت و دشوار است و هم‌چنین داخل بنای امامزاده بسیار سرد است کفش مناسب، لباس گرم و… به همراه داشته باشید.

امامزاده ابراهیم (ع) از امامزاده‌هایی است که باید به زیارتشان رفت. بعد از زیارت امامزاده و دیدن شگفتی‌های اطرافش، به دیدن روستا و مناظر اطرافش بپردازید و خستگی به در کنید. دیدن روستا از بلندی خالی از لطف نیست.

روستای سپهسالار، آبشارهای زیبای اطراف روستا از جمله آبشار سپهسالار، رودخانه‌ی روستا و… از جاهای دیدنی این منطقه است که در هنگام سفر به این منطقه، دیدنشان را از یاد نبرید.

آدرس امامزاده ابراهیم (ع): استان البرز- کرج- کیلومتر ۴۳ جاده کرج چالوس- منطقه آسارا- روستای سپهسالار

یلدا مدتور

لینک کوتاه خبر:

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرتان را بیان کنید

Scroll to Top