امروز: یکشنبه, ۲۵ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: الأحد 14 جماد ثاني 1446 | 2024-12-15
کد خبر: 4491 |
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۸:۲۷ |
۰
| 7
ارسال به دوستان
پ

اقتصاد ایران در سال جدید میلادی همچنان در جمع ۵‌ اقتصاد دنیا از نظر بدترین عملکرد، جای خواهد داشت.

به گزارش کرج رسا، با وجود بهبود رشد اقتصادی جهان در سال آینده، گزارش‌ های واحد مطالعات اقتصادی اکونومیست نشان می‌دهد ایران در سال‌۲۰۲۰ در فهرست ۵ کشوری قرار دارد که بدترین عملکرد اقتصادی را دارند و در کنار ونزوئلا، زیمبابوه، ماکائو و آرژانتین قرار گرفته است.

اغلب مؤسسات بین‌ المللی پیش‌ بینی کرده‌ اند وضعیت اقتصاد ایران که در طول ۲سال گذشته میلادی وضعیت بسیاربدی داشته، در سال‌۲۰۲۰ میلادی اندکی بهبود پیدا می‌کند اما به‌ معنای این نیست که اقتصاد ایران وارد دوره رشد خواهد شد. مطابق آمارهای بانک جهانی رشد(عقبگرد) اقتصاد ایران در سال ‌۲۰۱۸ میلادی منفی ۴.۹درصد بوده و این رقم در سال ‌۲۰۱۹ به منفی ۸.۷درصد رسیده است. رشد اقتصادی ایران در سال‌۲۰۱۹ کمترین میزان در میان کشورهایی بود که بانک جهانی درباره آنها گزارش داده بود.

صندوق بین‌ المللی پول هم در آخرین گزارش خود که مهرماه منتشر شد، رشد(عقبگرد) اقتصادی ایران در سال گذشته را منفی ۹.۵‌درصد ارزیابی کرده بود که بدبینانه‌ تر از گزارش بانک جهانی بود. هنوز صندوق بین‌المللی پول گزارش تازه‌ ای منتشر نکرده، با این حال مطابق تازه‌ ترین گزارش بانک جهانی رشد اقتصادی ایران در سال‌۲۰۲۰ به صفر خواهد رسید و گزارشی هم که واحد مطالعات اقتصادی اکونومیست منتشر کرده رشد (عقبگرد) اقتصادی ایران را در سال آینده منفی ۱.۶درصد اعلام کرده است. در این گزارش ایران به همراه ۴کشور ونزوئلا، زیمبابوه، ماکائو و آرژانتین بدترین عملکرد را از نظر اقتصادی ثبت خواهد کرد. مطابق پیش‌ بینی بانک جهانی، رشد اقتصادی جهان در سال‌جاری میلادی ۲.۵‌درصد خواهد بود که یک‌دهم درصد بیشتر از سال ‌۲۰۱۹ است.

 

 

کمترین رشد در منطقه

مطابق آمارها، ایران تنها کشور منطقه است که اقتصادش در سال‌۲۰۲۰ رشد نخواهد کرد و در کنار ایران همه کشورهای همسایه اقتصادشان بین ۲ تا ۶درصد رشد خواهد کرد. به‌عنوان مثال، مطابق آمارهای موجود اقتصاد عراق ۵.۱ درصد، ترکیه ۳درصد، گرجستان ۴.۳درصد، ازبکستان ۵.۷ درصد، تاجیکستان ۵.۵ درصد و افغانستان در سال آینده میلادی ۳درصد رشد خواهد کرد.این اطلاعات بیانگر آن است که اگرچه از شیب نمودار نزولی اقتصاد ایران در سال‌ جاری میلادی کاسته خواهد شد، اما اقتصاد ایران همچنان در وضعیت بسیار بدی است و با وجود رشد اقتصادی کشورهای جهان و منطقه، اقتصاد ایران همچنان در شرایط نامطلوبی به‌ سر می‌برد. ضمن اینکه گزارش‌ های موجود نشان می‌دهد سطح تورم سالانه ایران همچنان در محدوده ۴۰درصد باقی خواهد ماند، این موضوع تأیید می‌کند اقتصاد ایران همچنان در فضای رکود تورمی است.

آیا نزول بیشتر می‌شود؟

به باور تحلیلگران، مهم‌ترین دلیل نزول شدید اقتصادی در ایران از سال‌۲۰۱۸ تاکنون، اعمال تحریم‌ های یکجانبه آمریکا علیه ایران بوده اما حالا درصورت فعال‌شدن مکانیسم ماشه و به خطر افتادن آینده برجام، مشخص نیست که آیا رشد اقتصادی ایران در سطح صفر یا منفی ۱.۶درصد باقی خواهد ماند یا خیر؟ دیروز بریتانیا، فرانسه و آلمان با انتشار بیانیه سه‌جانبه رسما مکانیسم حل اختلاف را در توافق هسته‌ ای با ایران فعال کردند که می‌تواند در نهایت مکانیسم ماشه را فعال کند. مکانیسم ماشه، بندی از برجام است که پس از فعال‌شدن آن ظرف مدتی کمتر از ۶۵‌روز پرونده ایران به شورای امنیت ارجاع داده خواهد شد و تمام تحریم‌ های بین‌ المللی بازخواهند گشت.

بر همین اساس سیامک قاسمی، تحلیلگر اقتصادی در توییتر خود نوشت: این مکانیسم مسیری است که در نهایت موجب می‌شود به غیر از تحریم‌ های آمریکا، تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل هم علیه ایران فعال شود. با این حال، سعید مسگری، یک تحلیلگر اقتصادی اعتقاد دارد: خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ های آن، اثر خود را بر اقتصاد ایران گذاشته است، بنابراین حتی اگر برجام به‌ طور کامل از بین برود، اثر چندانی بر اقتصاد نخواهد داشت. او با بیان اینکه این اقدامات نمی‌تواند شوک شدیدی به اقتصاد ایران وارد کند، تأکید کرد: متغیرهای کلان اقتصاد جهش‌ های خود را در ۲سال اخیر داشته‌اند. جهش نرخ ارز سال گذشته رخ داد و به تبع آن جهش تورمی ایجاد شد. از منظر اقتصادی به‌نظر نمی‌رسد در این شرایط دوباره مستعد جهش باشند.

لینک کوتاه خبر:

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرتان را بیان کنید

Scroll to Top