امروز: یکشنبه, ۲۵ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: الأحد 14 جماد ثاني 1446 | 2024-12-15
کد خبر: 22700 |
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۷:۰۲ | ارسال توسط : |
942 بازدید
۰
| 7
ارسال به دوستان
پ

تکاپوی تولید، نظم در امور و خودکفایی سه شاخصی است که به محض ورود به این روستا و گفتگو با اهالی آن خود را نشان می دهد، اگر بخواهیم از این نگاه به این روستای رمزآلود بپردازیم این روستا نه تنها ایستا بلکه روستایی است پویا !

این روزها وقتی صفحات فضای مجازی را ورق می زنیم گاه و بیگاه به مطالب درست و نادرستی درباره روستای ایستا یا اهل توقف در طالقان برمی خوریم، روستایی که در شهر طالقان فارغ از هیاهوی دنیا و مدرنیته با دوری از زرق و برق زندگی مدرن و عدم استفاده از تکنولوژی و امکانات ارتباطی جدید و با اتکا به توان و تلاش خود، زندگی ساده ای را در پیش گرفته و گذران عمر می‌کنند.

هرچند دکتر حسین عسکری پژوهشگر و نویسنده موفق البرزی با پرداخت دقیق و موشکافانه و منصفانه به مجموعه جهات زندگی اهالی ترک زبان شهرستان طالقان در کتاب روستای ایستا، از نگاه مدرنیته، اهالی این روستا را به عنوان اهل توقف یا ایستا معرفی می کند و به بیان دیدگاه های اعتقادی و آداب و رسوم مردمان این روستا می پردازد که خواندنش خالی از لطف نیست و پرسش های بی شمار علاقه مندان کنجکاو این روستای به اصطلاح رمزآلود را پاسخ می دهد.

 

 

اما فارغ از توجه به دیدگاه های فقهی و ایدئولوژیکی اهالی و طایفه تجددگریز این روستا که بر تقلید از میرزا صادق مجتهد تبریزی باقی مانده اند؛ فقیهی که بر طرد مطلق اندیشه تجدد و دستاوردهایش فراوان تأکید می کرد؛ در این فرصت کوتاه از پنجره دیگری به سبک زندگی این ترک زبانان مقیم طالقان می توان پرداخت.

آموزه های دینی و الهی در مکاتب مختلف بر مراقبت های نفسانی و ساده زیستی و دوری از تجمل‌گرایی و اسراف تاکید دارد، فارغ از اینکه تا چه میزان و تا چه حد اعتقادات اهالی این روستا در دوری جستن از بهره مندی از امکانات مدرنیته و نوظهور چون تلفن همراه، برق، گاز و یا بهره مندی از دیگر مظاهر دنیوی مدرنیته صحت دارد یا خیر؟ اما آن چه که توجه نگارنده را در ملاقاتی چند ساعته که با تعدادی از این اهالی صورت گرفت، مورد توجه قرار داد، اوج سادگی، زیبایی ضمیر، مهربانی و مهمان نوازی این ترک زبانان مقیم طالقان است!

 

 

تکاپوی تولید، نظم در امور و خودکفایی سه شاخصی است که به محض ورود به این روستا و گفتگو با اهالی آن خود را نشان می دهد، اگر بخواهیم از این نگاه به این روستای رمزآلود بپردازیم این روستا نه تنها ایستا بلکه روستایی است پویا !

درباره پویایی مردمان این روستا همین بس که از ابتدایی ترین نیازهای زندگی خود تا دیگر مسایل در داخل روستا و توسط اهالی آن تامین و تولید می شود، از آموزش کودکان تا انتظام در رفتار و کردار اهالی روستای پویا ! از تولید نان تا دامپروری کشاورزی و رفع نیازهای بهداشتی و درمانی خود نمونه های بارز این پویایی است که متاسفانه امروز جامعه جهانی در عصر تکنولوژی به سمت مصرف گرایی سوق یافته است.

اگر به سال های نه چندان دور در حدود ۴ یا ۵ دهه پیش نگاه بیندازیم متوجه می شویم که در آن سالها، اجداد ما نیز با همین شکل زندگی و گذران عمر می کردند و در این پنج دهه اخیر تغییر سبک زندگی و مصرف گرایی به اوج خود رسیده است، آنچه که اهمیت این روستا را در میان پژوهشگران و علاقه‌مندان از سایر مردمان با سبک زندگی های دیگر متمایز کرده است توانایی و تحمل بازگشت به آن سبک زندگی سنتی است، ایستادگی در برابر مظاهر دنیوی و به عبارتی بازگشت به پنج دهه پیش است در حالی که وجود امکانات و تکنولوژی زندگی مردمان را آسان کرده است ولی گویا آرامش آنها را تامین نکرده است! آنچه که در سه ساعت ملاقات اینجانب با چند تن از ساکنین آن روستا مورد توجه قرار گرفت صداقت، نورانیت وجود و مهربانی و برخورد پسندیده انسانی آنها بود. علیرغم مراجعات و شاید مزاحمت های ناخواسته و کنجکاوانه مراجعان به آن روستا، باعث به مضیقه افتادن اهالی شده است اما مهمان نوازی و برخورد مناسب این ترک زبانان مقیم طالقان در خور توجه است!

 

 

امید است علاقه مندان به جای حضور فیزیکی و بعضاً ایجاد زحمت برای اهالی این روستای پویا! برای دریافت پاسخ پرسش های خود به کتاب ارزشمند روستای ایستا نوشته پژوهشگر برتر و محقق البرزی جناب آقای دکتر حسین عسکری مراجعه فرمایند.

 

به قلم: داود اسدی (نویسنده و روزنامه نگار)

لینک کوتاه خبر:

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرتان را بیان کنید

Scroll to Top