آش دوغ یکی از آش های سنتی است که از زمان های قدیم در ایران مرسوم بوده است. در ادامه با ترکیبات ادویه آش دوغ آشنا خواهید شد.
به گزارش کرج رسا، آش دوغ بیشتر در مناطق استان اردبیل و منطقه آذربایجان شرقی و غربی پخته میشود و طرفداران بسیاری دارد. شهرت آش دوغ چیزی کمتر از آش رشته و آش جو ندارد. تقریبا در تمام نقاط کشورمان آش دوغ را به شیوه و با سبزیجات محلی خودشان میپزند. از این شهرها میتوان به سرعین ، تبریز، اردبیل، شیراز، ارومیه، رشت، مازندران و گردنه حیران اشاره کرد. علاوه بر کشور خودمان در کشور ترکیه هم آش دوغ بسیار محبوب است و با سبزیجات و شیوه مختلف طبخ میشود.
آش دوغ در مناسبتهای مختلف نیز پخته میشود و در آن از حبوباتی مثل نخود و لوبیا، سبزیهایی مثل تره و سبزیهای کوهی و محلی، ادویه و دوغ استفاده میشود. همچنین آش دوغ را هم میتوان با سبزیجات و هم با گوشت قلقلی درست کرد.
ادویه آش دوغ چیست؟
دوغ یکی از اصلیترین اجزای این نوع آش است. اما یکی از مهمترین چیزهایی که میتواند در طعم و عطر آش اثر بگذارد، ادویه است. اگر شما آش دوغ را با ادویه مخصوص آش دوغ درست کنید، خواهید دید که تا چه اندازه طعم آش شما متفاوت خواهد بود.
در واقع ادویه آش دوغ به شما کمک میکند تا آش تان طعمی شبیه به آشهای آماده بگیرد و بتوانید مانند آشپزهای حرفهای، آش دوغ درست کنید. اما این ادویهها شامل چه چیزهایی است؟ در ادامه با ترکیبات ادویه آش دوغ آشنا خواهید شد.
ترکیبات ادویه آش دوغ
قبل از اینکه شما را با ترکیبات ادویه آش دوغ آشنا کنیم لازم به ذکر است که در هر شهری با سبک متفاوتی آش دوغ پخته میشود و از ادویههای خاصی استفاده میشود، اما یکی از رایجترین ترکیباتی که برای ادویه این نوع آش استفاده میشود، ترکیبات زیر است:
زردچوبه برای ادویه آش دوغ
شاید کمتر غذایی را بتوان پیدا کرد که در آن زردچوبه نقشی نداشته باشد. معمولا در اکثر غذاها از زردچوبه به عنوان ادویه اصلی استفاده میشود. حتی در آشهای مختلف نیز این ادویه خوشرنگ و بو، نقش پررنگی دارد.
یکی از انواع آشهایی که از زردچوبه به عنوان ادویه در آن استفاده میشود، آش دوغ است. آش دوغ به دلیل داشتن دوغ فراوان، رنگ سفیدی به خود میگیرد و به همین دلیل، نیاز به ادویهای است که بتواند رنگی به این آش بدهد.
علاوه بر رنگ، زردچوبه میتواند به جا افتادن آش دوغ نیز کمک کرده و همچنین عطر خوبی به آن بدهد. پس حتما از زردچوبه به عنوان ادویه آش دوغ استفاده کنید.
فلفل سیاه در ادویه آش دوغ
فلفل سیاه به دلیل داشتن عطر مطبوع، به عنوان چاشنی برای آش و غذاهای دیگر استفاده میشود. اما یکی از استفادههای عمدهی آن، مصرف به عنوان ادویه است. فلفل سیاه برای کسانی که نمیتوانند غذاهای تند بخورند، مناسب است، چون تندی زیادی نداشته و مشکلی ایجاد نمیکند.
فلفل سیاه به عنوان ادویه آش دوغ مورد استفاده قرار میگیرد و عطر و طعم بینظیری به آش میدهد. شما عزیزان نیز میتوانید بسته به ذائقه خود و سایر افراد خانواده مقدار فلفل سیاه را در آش تنظیم کنید.
ادویه آش دوغ: فلفل قرمز
یکی دیگر از ادویههای آش دوغ، فلفل قرمز است. شاید با خود بگویید که وجود دو نوع فلفل در آش ممکن است باعث تند شدن آش شود. اما اینطور نیست و اگر شما هر کدام از فلفلها را به مقدار کم در آش بریزید، غذای شما تند نمیشود.
البته در برخی از شهرها فقط از یک نوع فلفل استفاده میشود، اما این موضوع نیز کاملا سلیقهای است و اگر دوست داشته باشید میتوانی از هر دو نوع فلفل در آش خود استفاده کنید.
ترکیب ادویه آش دوغ: تخم گشنیز
یکی از اجزای اصلی سبزی آش، گشنیز است. این گیاه بسیار مقوی بوده و خواص بسیاری برای سلامتی دارد. اما علاوه بر سبزی، از دانههای گشنیز به عنوان ادویه آش دوغ استفاده میشود.
تخم گشنیز بویی ندارد، ولی اگر آن را آسیاب کنید عطر آن آزاد میشود و عطر فوق العادهای به آش شما میدهد. پس بهتر است تخم گشنیز را به شکل تازه از عطاری خریداری کنید و آن را به مدت یک دقیقه در ماهیتابه تفت دهید و سپس آن را آسیاب کنید و در آش خود بریزید.
نمک در آش دوغ
نمک به عنوان پای ثابت غذاها، در آش دوغ نیز وجود دارد. البته مقدار نمک در آش دوغ بسیار مهم است. معمولا دوغ نمک زیادی دارد و به همین دلیل هنگام اضافه کردن نمک باید حواستان را بیشتر جمع کنید که آش شما شور نشود.
بهتر است مقدار کمی نمک بریزید و آن را بچشید در صورت نیاز دوباره نمک اضافه کنید. توجه داشته باشید که نمک زیاد موجب بروز بیماریهای قلبی و فشار خون میشود.
مواد لازم برای تهیه آش دوغ ترکی
نخود دو سوم پیمانه
برنج نصف پیمانه
دوغ هفت پیمانه
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
تخم گشنیز پودر شده یک قاشق چایخوری
روغن مایع مخصوص سرخ کردن به مقدار لازم
سبزی پاک و خرد شده (سبزی شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج و شوید) ۲۵۰ گرم
آرد برنج دو قاشق سوپخوری
نعناع داغ به مقدار لازم
طرز تهیه آش دوغ ترکی
مرحله اول
نخود خیس شده را آبکش کنید. برای اینکه نفخ نخود را بگیرید بهتر است آن را از شب قبل بخیسانید و چندین بار آب آن را عوض کنید.
بعد از اینکه نخودها را آبکش کردید سپس آنها را به همراه پنج پیمانه آب درون قابلمهای با سایز مناسب بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا بجوشد. بعد از اینکه جوش آمد حرارت را ملایم کنید و درِ قابلمه را بگذارید تا نخودها نیمپز شوند.
مرحله دوم
دو ساعت بعد از پخته شدن نخود آب روی برنج خیس شده را خالی کنید. سپس آن را به همراه دوغ، نمک و فلفل به قابلمه حاوی نخود اضافه کنید و به مدت یک ساعت دیگر به آن اجازه دهید تا بپزد.
مرحله سوم
تخم گشنیز را درون تابهای حاوی روغن بریزید و تفت دهید سپس آن را همراه سبزی در نیم ساعت آخر پخت آش به آن اضافه کنید.
در ۲۰ دقیقه آخر پختن آش آرد برنج را در یک دوم پیمانه آب رقیق کنید و به آش اضافه کنید. اجازه دهید تا آش کاملا پخته شود و جا بیفتد. در آخر آش را در ظرف سروتان بریزید و روی آن را با نعناع داغ تزیین کنید و سرو بفرمایید.
منابع: باشگاه خبرنگاران جوان، کتاب کاله
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.