شله زرد نذری یکی از دسرهای شیرین و خوشمزه ایرانی است که علاوه بر استفاده به عنوان دسر در وعده های غذایی روزانه، در ماه محرم به عنوان نذری و همچنین در ماه رمضان برای صرف افطار استفاده میشود. تاریخچه اولین شله زرد به کشور چین بر میگردد که در این کشور اما نه به شکل امروزی این دسر محبوب و پرطرفدار شناخته شد.
از مهمترین مواد تشکیل دهنده شله زرد نذری میتوان به برنج، شکر، زعفران، هل و گلاب اشاره کرد که در در تزیین آن نیز میتوان از دارچین، مغز پسته و بادام استفاده کرد. جالب است بدانید که استفاده از شله زرد تنها به مناسبتهای ذکر شده ختم نمیشود بلکه این دسر خوشمزه را میتوان در هر زمان درست کرد بنابراین در این مقاله قصد داریم به طرز تهیه شله زرد نذری به همراه فوت و فنهای خوشمزهتر شدن، بپردازیم پس با ما همراه باشید. غذاهای نذری متنوع را در مقاله “لیست انواع غذای نذری“ مشاهده کنید.
طرز تهیه شله زرد نذری
۱- در ابتدا برنج را ۲ الی ۳ بار با آب سرد بشویید و آن را به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. در صورتی که زمان مناسب برای این کار را نداشتید، برنج را از ۶ ساعت قبل در آب بخیسانید. اگر برنج شما نیم دانه است، ۳ تا ۴ ساعت برای خیساندن برنج کافی است.
۲- هلها را در لیوانی از گلاب قرار دهید و کناری بگذارید. برنج خیسانده شده را در دیگ یا قابلمه بدون درب روی حرارت زیاد قرار دهید تا زمانی که آب برنج به جوش بیاید. توجه کنید که قبل از اضافه نمودن سایر مواد اولیه، برنج به آرامی باید بپزد تا زمانی که کاملاً چسبناک شود. به طور کلی برنج باید بافتی لطیف و صاف بدون اثری از برنج اصطلاحاً زنده داشته باشد. (در این مرحله از هم زدن برنج خودداری کنید.)
۳- بعد از اینکه آب برنج کاملا خشک شد، زعفران را در سه مرحله به ظرف اضافه کنید و هم بزنید. توجه داشته باشید که در این مرحله از بیم ته گرفتن شله زرد، آب به آن اضافه نکنید. چرا که در مرحله بعدی، شکر اضافه میشود و موجب آب انداختن برنج میشود.
۴- شکر دومین مادهای است که به این نذری اضافه میشود. بعد از چند قل جوشیدن، هل یا عرق هل همراه با گلاب را در چند مرحله اضافه میکنیم. در مرحله بعدی پودر ژلاتین را اضافه نمایید و به خوبی در مواد مخلوط کنید. برای اطمینان از حل شدن آن در مواد، میتوانید پودر ژلاتین را به روش بن ماری در آب حل کرده سپس به دسر اضافه کنید. درصورت تمایل، خلالهای بادام را در گلاب خیسانده سپس حدود ۲۰ دقیقه قبل از تمام شدن مراحل پخت به شله زرد اضافه نمایید.
۵- در پایان، ترکیب به دست آمده را مخلوط می کنیم تا مواد به خوبی به خورد هم بروند. این ترکیب را به مدت ۱ ساعت با قرار دادن دم کنی روی قابلمه یا دیگ، روی حرارت ملایم قرار میدهیم. حالت قالبی این غذا به دلیل پودر ژلاتین است که اگر علاقه ای به آن ندارید، کافیست آن را از لیست مواد اولیه خود حذف کنید.
از آنجایی که شله زرد حالت پذیر است، می توانید آن را در قالبهای کوچک ریخته و حدود ۶ تا ۷ ساعت در یخچال نگهدارید تا کاملا فرم بگیرد سپس با خلال پسته، بادام یا دارچین تزیین کنید.
نکات کلیدی و مهم در تهیه شله زرد نذری
در این بخش قصد داریم به فوت و فنهایی که در پخت شله زرد نذری مهم است، بپردازیم پس با ما همراه باشید.
اضافه کردن کره به برنج مانع از ترک خوردن شله زرد بعد از پخت میشود.
سعی کنید برای تهیه شله زرد از برنج معطر استفاده کنید.
هرچه میزان زعفران بیشتر باشد، طعم و عطر شله زرد بهتر میشود.
اگر زمان مناسب برای تهیه زعفران رقیق شده دارید، چند تکه یخ را در ظرف زعفران قرار دهید تا به رنگ و عطر مطلوبتری برسید.
پس از سرو شله زرد، از تکان دادن ظرفها خودداری کنید چون این کار موجب آب انداختن شله زرد شما میشود.
هنگام برگرداندن شله زرد قالبی، ابتدا با لبه تیز چاقو شله زرد را از لبه ظرف جدا کنید.
برای جلوگیری از ته گرفتن شله زرد، هم زدن در همه مراحل پخت را فراموش نکنید.
در صورت تمایل برای جلوگیری از تغییر رنگ شله زرد از عرق هل بهجای دانهی هل استفاده نمود.
به طورکلی هنگام تهیه شله زرد، برنج نیم دانه را به هر اندازهای که انتخاب میکنید، به اندازه دو برابر آن شکر و ۱۲ برابر آن آب تهیه کنید.
زمان پخت و آماده شدن شله زرد نذری در حدود ۳ ساعت است.
برای تزیین این دسر از خلال بادام، خلال پسته و پودر دارچین استفاده نمایید.
به یاد داشته باشید، هیچگاه شله زرد را بیش از دو روز در یخچال نگهداری نکنید. بیش از اندازه ماندن این دسر لذیذ در یخچال موجب جذب تمام بوهای موجود در فضای داخلی یخچال میشود.
بعضی از افراد شله زرد را گرم میل میکنند و بعضیها دوست دارند وقتی که سرد میشود سرو کنند.
تزیین شله زرد نذری
پس از اینکه با طرز تهیه و فوت و فنهای پخت شله زرد نذری آشنا شدیم، در این بخش میخواهیم به بخش آخر یعنی تزیین شله زرد است، بپردازیم.
دارچین پرکاربردترین ماده تزیینی شله زرد نذری است. معمولاً از شابلونهای آماده با طرح نام ائمه اطهار که قابل تهیه از لوازم قنادی است برای این منظور استفاده میشود.
خلال پسته، بادام و گل سرخ در رده دوم از مواد تزیینی شله زرد قرار میگیرند. تصاویر زیر خود گویای روشهای مختلفی است که میتوان با استفاده از این مواد شله زرد را تزیین کرد.
ظرف شله زرد، خود یکی دیگر از راههای مفید برای تزیین شله زرد نذری است. در حال حاضر ظرفهای یکبارمصرف از تنوع بسیار بالایی برخوردار شدهاند، بر همین اساس میتوانید شله زرد خود را در ظرفهایی با طرحهای مختلف بریزید.
اگر به دنبال مدلهای متنوعی برای تزیین شله زرد نذری هستید میتوانید مقاله “تزیین شله زرد“ را مشاهده کنید.
تزیین شله زرد بسته به نوع مهمانی و مجلس متفاوت است. مثلاً برای نذری، شله زرد با اسامی و اشکال مذهبی تزیین میشود.
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.