کتاب “سرزمین طارم” دهمین کتاب تالیفی دکتر مهدی محمدی بوده و برای نگارش آن بیش از ۳٠٠٠ کیلومتر با وسیله شخصی خود سفر و در عرض شش سال اقدام به جمعآوری مستقیم و میدانی اطلاعات لازم از مسئولین و آگاهان منطقه طارم فرهنگی از لوشان تا خلخال از سیردان تا آببر و… کردهاند.
به گزارش کرج رسا، رضا قاسمپور؛ طارم سرزمین زرخیزی است که به خاطر تنوع محیط زیستی و اقلیمی به هندوستان ایران مشهور است. بخشی از طولانی ترین رودخانه ایران (قیزیل اوزن) بر بستر این دیار سرسبز جاری است. خطه طارم مسکن انسانهایی پرشور، آگاه و خونگرم بوده و مشاهیر بسیاری در حوزههای علمی (پروفسور نیکخواه بهرامی)، حوزه سیاست (دکتر شکوری راد؛ دبیرکل حزب اتحاد)، حوزه ورزش (استاد شهاب سلطانی)، برادران روحانی (کاراته) و…. را تحویل ایران و جهان داده است. قلعههای باستانی، محصولات کشاورزی (زیتون، انار و برنج و…)، شاعران خوشذوقی چون روحانی و ادیب شعرای طارمی و از همه مهمتر آشیقهای پرشور سنتی (آشیق علسگر آشیق بینالمللی) همه و همه از چشمهساران طارم زیبا نشو و نما کردهاند.
کتاب “سرزمین طارم” دهمین کتاب تالیفی دکتر مهدی محمدی بوده و برای نگارش آن بیش از ۳٠٠٠ کیلومتر با وسیله شخصی خود سفر و در عرض شش سال اقدام به جمعآوری مستقیم و میدانی اطلاعات لازم از مسئولین و آگاهان منطقه طارم فرهنگی از لوشان تا خلخال از سیردان تا آببر و… کردهاند.
پدر و مادر محمدی ۶۰ سال پیش از درام طارم علیا به تهران کوچ کردهاند. دکتر محمدی برای ادای دین به سرزمین آبا و اجدادی خود کتابی تحقیقی و سترگ در ۸۰۰ صفحه در فصول مختلف شامل محوطههای باستانی، مساجد و چارطاقی ها، چینه تخصصی زمین شناسی ساختمان، اکتشافات معدنی، محصولات کشاورزی، بیش از ۲۵۰ تن از مشاهیر و… را گردآوری و تالیف کرده است.
برای کتاب سرزمین طارم مراسمات رونمایی چندی در هشتجین خلخال، خورش رستم خلخال، خندان طارم سفلی، کتابخانه مرکزی سیردان، بخشداری گیلوان و سیردان و… برگزار شده است و به زودی مراسم رونمایی از طرف انجمن زنجانی های مقیم البرز (اشراق البرز) در کرج برگزار خواهد شد. این کتاب وزین مشمول مطالب متقن، تحقیقی پاییز ۹۹ توسط انتشارات بینالمللی گیوا منتشر و مورد عنایت محققین و منتقدین داخلی و خارجی قرار گرفته است.
به مناسبت انتشار کتاب سرزمین هندوستان ایران، گپی با مؤلف کتاب دکتر مهدی محمدی میزنیم.
❓جناب دکتر ضمن تبریک انتشار کتاب سرزمین طارم، خود را معرفی کرده و هدف از این کار فرهنگی سترگ را بیان فرمایید؟
به نام خداوند جان آفرین، حکیم سخن در جهان آفرین؛ ن و القلم و ما یسطرون؛ با تبریک هفته کتاب و کتابخوانی به اهل قلم و فرهیختگان عزیز و اصحاب معزّز رسانه، هدف نخست از تدوین و تألیف کتاب سرزمین طارم، بیان تعهّد و تعلّق به سرزمین مادری است.
بنده مهدی محمدی دانش آموخته دکترای مدیریت، کارشناس دادگستری بوده و علاوه بر تدریس و تحقیق به کشاورزی نیز مشغولم.
❓گستره طارم محدود به چه مناطقی است؟
این مجموعه دومین منظور کوششی است. جهت تدوین شناسنامه منظومه سرزمینی طارم بر اساس سوابق تاریخی و انطباق آن با وضعیت فعلی تقسیمات کشوری؛ به عبارت دیگر “کهن دیار طارم” در گذشته از لوشان تا خلخال گستره داشته و شامل: طارم پایین و طارم ِ خلخال بوده و در حال حاضر منقسم و به نواحی همسایه منضم شده است؛ به طوری که بخش طارم سفلی جزء استان قزوین، شهرستان طارم، محدوده استان زنجان و طارم اَعلی (طارم ِ خلخال) شامل قسمتی از کلور و بخش خورش رستم در محدوده استان اردبیل قرار دارد.
❓در خصوص مختصات فرهنگی و موسیقایی و مشاهیر طارم توضیح دهید.
هم اکنون هم اشتراکات زبانی و ادبی و موسیقایی کم نظیری در گستره سرزمینی موصوف قابلیت مطالعات کارشناسی و دقیق هست و با بررسی اجمالی آهنگهای آشیقی (هاواهای) خلخال و طارم به این انطباق هنری و فرهنگی در حد عالی پی خواهیم برد.
در فصل مفاخر سرزمین طارم به شرح کوتاه از تذکره ٨٠٠ شهید والامقام دفاع مقدس به تفکیک هر روستا و دهستان از بخش های خوش رستم و کلور خلخال و بخش طارم سفلی و شهرستان طارم پرداخته شده و سپس رزومه ٢۵٠ شخصیت از نامآوران سرزمین طارم از ۵٠٠ سال پیش تا حال حاضر پرداخته شده است.
❓در خصوص گستره جغرافیایی و زیست محیطی و پوشش گیاهی طارم چه توضیحی دارید؟
در فصل فرهنگ جغرافیایی در ۴٠٠ صفحه، شرح مشخصات تمام روستاها و آبادیها، دهستانها و بخشهای سرزمین طارم بطور کامل تبیین شده و هر محل با ذکر مختصات جغرافیایی دقیق، موقعیت کوهها و رودها، جمعیت بر اساس آخرین آمار موجود در سال ١٣٩۵ و نوع گیاهان و رُستنیها، جانوران و انواع کشت، تشریح شده است….
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.