اصطلاح «چشم صورتی» از آن دست عناوینی است که با شیوع بیماری کووید – ۱۹، توجه جامعه پزشکی و مردم دنیا را به خود جلب کرد. در واقع معلوم شد که قرمزی یا التهاب چشم میتواند از نشانههای تهاجم ویروس کرونا باشد و اینکه ترشحات اشکی دقیقا مانند مخاط بینی میتواند عامل انتقال بیماری کووید- ۱۹ باشد.
به بیان دیگر، کرونا چشمها را از طریق ورم ملتحمه، همراه با قرمزی، اشک و سوزش چشم درگیر میکند. حتی بر اثر آلودگی با کرونا، بیمارانی بودهاند که مدتها صرفا با عوارض چشمی درگیر بودهاند و بهبودی در ورم، التهاب و سوزش چشمشان ایجاد نشده است. از این رو پای صحبتهای دکتر محمود جباروند، دبیر انجمن چشم پزشکی ایران مینشینیم تا با این نوع عوارض چشمی ناشی از کووید – ۱۹ بیشتر آشنا شویم.
مطالعات اخیر نشان داده است ترشحات اشکی مبتلایان به کووید – ۱۹ با قطعیت میتواند عامل انتقال ویروس کرونا باشد. به همین دلیل از تماس نزدیک با مبتلایان باید پرهیز کرد، زیرا این بیماری صرفا از طریق عطسه و سرفه فرد مبتلا منتقل نمیشود و ترشحات اشکی نیز میتواند عامل مهمی برای انتقال ویروس کرونا باشد.
نشانه های آلودگی چشمها با کرونا
چشم بیمارانی که مبتلا به کرونا هستند نیز ممکن است درگیر شود.
این درگیری به صورت قرمزی متمایل به صورتی همراه با سوزش و درد مختصر در کنار سایر علائم کرونا مثل سرفه، تب، خستگی و ترس از نور است.
دکتر جباروند با بیان این مطالب میگوید: «گاهی افراد هیچ نشانه بیماری مانند تب، سرفه و خستگی ندارند و فقط دچار قرمزی چشم میشوند. این افراد نباید از حیث بیماری کرونا نگرانی به دل راه دهند. این دسته افراد معمولا دچار قرمزی ناشی از گردهافشانی و ورم بهاری و فصلی هستند که معمولا با تورم، قرمزی دوطرفه چشمها و خارش و تورم پلک همراه است و بیماران معمولا سابقه آن را دارند. بهعلاوه این عارضه بیشتر در اطفال و نوجوانان دیده میشود.»
استراحت در خانه
دکتر جباروند با توصیه به مردم در مراقبت از سلامت چشمها میگوید: «معمولا در افرادی که دچار عفونتهای تنفسی هستند و سرماخوردگی دارند، این عفونت به چشمهای آنها سرایت میکند؛ به همین دلیل تاکید میشود این بیماران حتما استراحت کامل انجام دهند و از حضور در محیطهای پرجمعیت اجتناب کنند.»
رئیس انجمن چشمپزشکی ایران تاکید میکند: «افرادی که دچار عفونتهای ویروسی چشمی میشوند، سعی کنند در مرخصی باشند و بهداشت فردی را رعایت کنند. همچنین از دست دادن و روبوسی با دیگران به مدت دو تا سه هفته پرهیز کنند تا باعث انتشار آلودگی به افراد دیگر نشوند.»
آدنوویروسها مسری هستند
ویروسهای عفونی چشم بهشدت مسری است. اینها باعث آلودگی افراد دیگر میشود و مشکلات چشمیای که ایجاد میکند بسیار شدید است.
دکتر جباروند با بیان اینکه سرماخوردگیهایی که به چشم میزند معروف به «آدنو ویروس» است و باید مراقبت شود، تصریح میکند: زمانی که در معرض هوای آلوده قرار میگیریم، بهتر است لبه پلکها را با آب و شامپو بچه کامل شستوشو دهیم؛ زیرا این کار باعث میشود تمام رسوبات آلودهای که روی پلک و مژه نشسته پاک شود و حساسیت چشم و تاثیرات آن در لایههای اشکی کاهش یابد.
کودکان در معرض عفونت چشمی
فراموش نکنید رعایت بهداشت فردی و شستن چشمها و عدم تماس دست روی پلکها و مژهها در پیشگیری از ابتلا به عفونت ویروسی چشمی بسیار اهمیت دارد.
رئیس انجمن چشمپزشکی ایران با تاکید بر اینکه شیوع این عارضه در فصول سرما و تابستان بیشتر است، میگوید: «کودکان نیز به این نوع عفونت مبتلا میشوند و پدر و مادر نیز از طریق کودک به آلودگی چشمی مبتلا میشوند. البته با رعایت بهداشت فردی میتوان از شیوع این نوع عفونت پیشگیری کرد.»
خوددرمانی عفونت چشمی، ممنوع!
رئیس انجمن چشم پزشکی ایران با اشاره به خوددرمانیهایی که بعضی خانوادهها به آن عادت دارند، میگوید: «به هیچ وجه درمان خودسرانه نباید انجام شود و فرد مبتلا باید توسط چشمپزشک معاینه شود. البته عفونتهای چشمی معمولا خود به خود مهار میشود ولی تجویز برخی داروها میتواند از بروز عفونتهای ثانویه جلوگیری کند. با این حال، نباید خودسرانه از قطرههای چشمی استفاده کرد، چون باعث وابستگی میشود. زیرا در این قطرهها مواد نگهدارندهای است که باعث حساسیت و ناراحتی بیشتر چشمی میشود؛ بنابراین، بهترین راه، شستن چشمهاست و اگر نیاز به قطره باشد نیز فقط باید با تجویز پزشک استفاده شود.
پونه شیرازی / روزنامه جام جم
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.