امروز: یکشنبه, ۲۵ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | برابر با: الأحد 14 جماد ثاني 1446 | 2024-12-15
کد خبر: 33346 |
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۳۲ |
۰
| 3
ارسال به دوستان
پ

بیش از ۱ میلیون آذری در پی اشغال این مناطق آواره شده‌اند و باید به زودی به خاک خود برگردند؛ همان‌طور که ما با اشغال خاک فلسطین توسط رژیم صهیونیستی مخالفیم، این‌جا نیز همان موضع را داریم.

به گزارش کرج رسا، رضا قاسمپور کارشناس ارشد حقوق بین الملل در یادداشتی با عنوان “قره باغ سرزمین اسلام است” نوشت:

بالاخره پس از ده روز درگیری بین نیروهای آذربایجان و نیروهای اشغالگر ارمنستان امروز موضع رسمی ایران از طریق مشاور امور بین‌الملل مقام معظم رهبری و همچنین سخنگوی نهاد ریاست جمهوری اعلام شد.

#ولایتی و #ربیعی در مواضعی همسو بر لزوم خروج ارمنستان از سرزمین‌های اشغالی تاکید نمودند.

ولایتی افزود: «مناطق اشغالی آذربایجان باید تخلیه شود، اما راه‌حل آن نظامی نیست. ما می‌خواهیم که ارمنستان بخش‌های اشغال شده را به جمهوری آذربایجان بازگرداند.

بیش از ۱ میلیون آذری در پی اشغال این مناطق آواره شده‌اند و باید به زودی به خاک خود برگردند؛ همان‌طور که ما با اشغال خاک فلسطین توسط رژیم صهیونیستی مخالفیم، این‌جا نیز همان موضع را داریم.

راه‌حل این کار به هیچ وجه نظامی نیست، بلکه باید از طریق سیاسی حل شود. با ارمنستان نیز همسایه هستیم و تاریخ طولانی مشترک در همسایگی داریم و نمی‌خواهیم نه ارمنی‌ها تلفات بدهند و نه آذری‌ها» (روزنامه کیهان)

این موضع‌گیری منطقی، منصفانه و واقع‌بینانه می‌باشد و با توجه به حساسیت‌های داخلی و خارجی قابل انتظار می‌نمود.

+ بیشتر بخوانید: ایران در کجای مناقشه قره باغ ایستاده است؟

ذکر نکاتی چند در خصوص مناقشه قره‌باغ خالی از لطف نیست:

ابراز احساسات طیف عظیمی از هموطنان به ویژه در شمالغرب، صرفاً حمایت و همدردی با #مردم آذربایجان است نه حمایت از حاکمان باکو. (و همچنین محکومیت حاکمان جنگ‌طلب ارمنستان است، نه دشمنی با مردم ارمنستان).

این حمایت عمدتاً در دو قالب مذهبی (همانند بیانیه امامان جمعه شمالغرب، سخنگوی حوزه‌های علمیه و مداحانی چون رسولی زنجانی و…) و قالب قومی و همزبانی (علاقمندان پرشمار زبان ترکی و… ) می‌باشد.

آذربایجان دومین کشور شیعه جهان بوده و از ده میلیون جمعیت آن بیش از نود درصد شیعه اثنی‌عشری و ارادتمندان اهل بیت هستند و قطعا اهمیت قره‌باغ برای آذربایجانی‌های دو سوی مرز کمتر از عراق، سوریه، یمن و حتی فلسطین نیست.

+ بیشتر بخوانید: قره باغ کجاست و چرا محل اختلاف است؟

رشد اقتصادی آذربایجان یکی از بالاترین‌های جهان بوده و این کشور با سرعت خیره‌کننده در حال جدا شدن از جهان سوم می‌باشد. متأسفانه سیستم سیاسی این کشور بسته و به نوعی موروثی است و با کمال تأسف همانند ارمنستان با اسرائیل غاصب در ارتباط می باشد.

به عنوان کسی که آذربایجان، ارمنستان، قره‌باغ و نخجوان را از نزدیک دیده‌ام باید عرض کنم که مردم آذربایجان با تمام بی مهری‌هایی که از ایران دیده‌اند هنوز برایند تعلقات خاطرشان به سمت ایران است. ترکیه به عنوان وارث امپراتوری معظم عثمانی به طور سنتی در کل جهان اسلام (به جز ایران) ذی‌نفوذ بوده و البته دنبال منافع ملی و تجارت کالاهای خود می‌باشد.

سی سالی است که بیست درصد از خاک آذربایجان در اشغال ارمنستان است و در مساجد قره‌باغ خوک نگه‌داری می‌شود و….

آذربایجان به لطف اقتصاد پویا امروز کشوری مقتدر بوده و در صورت عدم حمایت روسیه عنقریب سرزمین‌های اشغالی را آزاد خواهد کرد و البته این آزادسازی یک مطالبه به حق تاریخی است.

+ بیشتر بخوانید: سوریه ای دیگر در قره باغ

از دولت ایران به دلیل شرایط خاص بین‌المللی انتظار حمایت و همراهی چندانی با کشور شیعی آذربایجان نیست، همین که بی‌طرف بوده و شائبه حمایت از ارمنستان (در قالب‌هایی چون انتقال کمک‌های روسیه از خاک ایران به قره‌باغ) رفع ابهام شود کافی است.

“جدای از اظهارات سیاسی و دولتمردان باکو، مردم آذربایجان در طول ۳۰ سال اشغال قره‌باغ از مواضع جمهوری اسلامی ایران به عنوان قطب جهان تشیع ناراحت و گله‌مند هستند و با توجه به سیاست‌های ایدئولوژیکی نظام مبنی بر حمایت از مظلوم در مقابل ظالم، خصوصاً مسلمان بویژه شیعه این گلایه‌ها اغلب وارد بوده و در حال حاضر هم ادامه‌دار است.”

قطعنامه‌های پی در پی شورای امنیت، اتحادیه اروپا و سایر نهادهای بین‌المللی جملگی دال بر حاکمیت آذربایجان بر سرزمین‌های اشغالی قره‌باغ و خروج بی قید و شرط ارمنستان از آنهاست. کشورهای اصلی دخیل در مناقشه قره‌باغ روسیه و ترکیه می‌باشند. ایران، آذربایجان و ارمنستان نیز پای دیگر ماجرا هستند.

امیدواریم با پادر میانی سازنده ایران به جای مینسک، مناقشه قره‌باغ منصفانه و با کمترین خسارات مادی و معنوی حل و فصل شود.

 

 

رضا قاسمپور
به قلم: رضا قاسمپور
لینک کوتاه خبر:

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرتان را بیان کنید

Scroll to Top