امروز: دوشنبه, ۱۷ دی ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: الإثنين 7 رجب 1446 | 2025-01-06
کد خبر: 48287 |
تاریخ انتشار : ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱:۴۵ |
۰
| 2
ارسال به دوستان
پ

سینه سپر کردن یک خبرنگار در ثبت درست وقایع و به تصویر کشیدن چهره عریان واقعیت، به معنای دست کردن در لانه زنبور قدرت و ثروت بوده و علاوه بر خطر سقوط، احتمال گزیدگی همیشه وجود دارد.

رضا قاسمپور مدیر شهیدستان کرج در یادداشتی نوشت:

هفته پیش فرصتی دست داد تا در گرگ و میش ایام کرونا ویروس با هماهنگی قبلی سری به دفتر خبرگزاری کرج رسا بزنم. ساعت پنج عصر وارد دفتر شده و مورد استقبال کارکنان خبرگزاری و در رأس آنها مهندس بردیا گودرزی جوانی رعنا و رشید با سیرتی زیبا قرار می‌گیرم. در دفتری ساده با انسان‌ هایی صمیمی گذشت زمان حس نمی‌شود. گپی یک ساعته در خصوص چرایی و چگونگی ورود به عرصه رسانه می‌زنیم، خاطرات کار در رسانه را شخم زده و روزشمار کاریمان را تورق می‌کنیم.

خبرگزاری رسمی کرج رسا در آستانه ده سالگی بوده و از اولین‌ های استان البرز می‌باشد. تاکنون چندین خبر تولیدی از این خبرگزاری مرزهای جغرافیایی را درنوردیده و در عرصه‌ های بین‌ المللی سر و صدا کرده است.

مهندس گودرزی با وجود جوانی، جویای نام نبوده و به اصول و قواعد نوشته عرصه خبر، و نانوشته دروازه‌ بانی خبر مقید و به شدت پایبند بوده و از حواشی و بداخلاقی‌ های رایج بین برخی از اهالی رسانه به شدت گریزان و به قول امروزی‌ ها سرش به کار خودش است.

 

 

از درآمد کارش می‌پرسم، لبخندی زده می‌گوید معیشتم از کار دیگر تامین می‌شود. از لابه لای حرف‌هایش متوجه می‌شوم فرزند جانباز بالای هفتاد درصد است، ولی هرگز این موضوع را مثل برخی سر جامعه چماق نکرده و از دسترنج خویش ارتزاق می‌نماید.

به بهانه این گپ و گفتگو با دوستان خبرگزاری کرج رسا مطالب زیر را مرور می‌کنیم:

راه رفتن بر لبه تیغ

روزنامه‌ نگاری و خبرنگاری در عصر انفجار اخبار و اطلاعات بویژه در جهان سوم راه رفتن بر لبه تیغی است که هر لحظه امکان سقوط و هبوط در آن محتمل است. بدون شک هر کسی در وجودش بعدی از ابعاد متکثر خبرنگاری را داراست.

تلاش برای درک بی کم و کاست حقایق در نهاد ماست. امروزه خبرنگاری دنیای بی سر و تهی است که چهار مقوله صحت، سرعت، دقت و کیفیت اضلاع اصلی آن است.

تأثیرات فضای مجازی بر رسانه و خبر

گرچه گوشی‌ های هوشمند و تکنولوژی‌ های جدید تمام عرصه‌های اجتماعی از جمله عرصه خبر و ژورنال را متحول کرده و محدودیت‌ های زمان، مکان، زبان، امکان و جغرافیا را درنوردیده است و ما به طور روزافزون با انبوه خبرنگاران آماتور و پدیده‌ ی روزنامه‌ نگاری شهروندان مواجه هستیم، لیکن هنوز هم مسئولیت انعکاس اخبار راستین، بدون دخل و تصرف جناحی و گروهی و همچنین پایبندی به تعهد اجتماعی نسبت به درستی و صحت خبر بیشتر معطوف به خبرنگاران و روزنامه‌ نگاران حرفه‌ ای است.

 

 

چالش‌ های حوزه رسانه و خبر

یکی از مشکلات عینی این روزها، تأخیر فاز نشریات کاغذی نسبت به نشریات الکترونیکی و دیگر شبکه‌ های اجتماعی مجازی است. همچنین گستره منطقه‌ ای مخاطب، تیراژ نازل و حوزه تأثیرگذاری اندک آن‌ ها نسبت به تلگرام، اینستاگرام، فیسبوک و امثالهم از دیگر مشکلات این عرصه می‌باشد.

سینه سپر کردن یک خبرنگار در ثبت درست وقایع و به تصویر کشیدن چهره عریان واقعیت، به معنای دست کردن در لانه زنبور قدرت و ثروت بوده و علاوه بر خطر سقوط، احتمال گزیدگی همیشه وجود دارد.

روزنامه یا روزی‌ نامه ؟!

متأسفانه بنابر هزار و یک دلیل برخی از دوستان حوزه رسانه و خبر تبدیل به گوش شنوا و چشم بینای مدیران شده و بعضاً نقش تدارکاتچی روابط عمومی‌ ها را بازی می‌کنند و برای حفط منافع نازل جناحی، شخصی و بعضا به خاطر در امان ماندن از تله‌ های موجود (مشخص نبودن خطوط قرمز) دست به خودسانسوری می زنند.

دستمزد نازل، فقدان امنیت شغلی، عدم حمایت حرفه‌ ای و بیمه‌ ای، ورود افراد غیرحرفه‌ ای و مصادره بخش‌ های مدیریتی رسانه و خبر توسط سیاسیون از دیگر مشکلات عینی حوزه خبر و رسانه می‌باشد.

رویکرد جناحی و نتیجتا تقلیل منافع ملی و عمومی به منافع حزبی و جناحی، کمبود خبرنگار مبتنی بر آموزش علمی و آکادمیک و همچنین استیلای فضای ناامن و شائبه آلود و مبتنی بر شایعه در فضاهای مجازی و خدشه‌دار شدن اعتماد عمومی از دیگر چالش‌های منفی حوزه رسانه و خبر می‌باشد.

عده ای قلیل نیز با سو استفاده از حرمت قلم و اثربخشی رسانه ای در حال باجگیری از مدیران و صاحب منصبان مسئله دار بوده و بعضا در حال بداخلاقی و زورگیری رسانه ای هستند.

تحلیل یا تکثیر؟ مسئله اینست!

از چالش‌ های های مثبت خبرنگاران و اهالی مطبوعات می‌توان به کارکرد مثبت در ارتقای کیفی زندگی اجتماعی، پرتوافکنی بر تاریکخانه های قدرت و ثروت، بیان مشکلات واقعی مردم در قالب گزارش‌های تحلیلی، یادداشت‌ های پژوهشی و نتیجتاً امید آفرینی می‌باشد.

به هر حال نشریات کاغذی نیز همانند کتاب در معرض تهدید و تحدیدند و مطبوعات کاغذی هم بسان کتاب برای بقای خود محکوم به ارتقاء کیفیت و انطباق خود با تکنولوژی‌های نوین و تحلیل رویدادهای مهم جاری هستند…..

ضرورت نظام جامع رسانه‌ های همگانی

در پایان امیدواریم ضمن حرکت تدریجی اهالی رسانه و خبر به سوی حرفه‌ ای و مستقل شدن از حکومت، حاکمیت نیز در قبال بهره‌ مندی از خدمات دوستان رسانه و خبر، در خصوص تأمین حداقل‌ های معیشت و منزلت این قشر شریف و البته آسیب‌ پذیر گام‌ های عملی برداشته و با تدوین، تصویب و عملیاتی کردن نظام جامع رسانه‌ های همگانی پاسدار حقوق اهالی رسانه و خبر باشد.

 

 

 

رضا قاسمپور
به قلم رضا قاسمپور
لینک کوتاه خبر:

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرتان را بیان کنید

Scroll to Top