امروز: پنج شنبه, ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | برابر با: الخميس 5 شوال 1446 | 2025-04-03
کد خبر: 36909 |
تاریخ انتشار : ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۰ |
۰
| 4
ارسال به دوستان
پ

امسال در شهرهایی نظیر کمالشهر، نظرآباد، محمدشهر، ماهدشت و اشتهارد مشکل کم‌آبی کاملا جدی بوده است در خصوص کرج، فردیس، مهرشهر و سایر شهرها نیز رفع مشکل آب به صورت مقطعی و با رفع و رجوع کردن غیر اصولی انجام می‌شد.

به گزارش کرج رسا، رضا قاسمپور در یادداشتی با عنوان “چالش های پیش روی صنعت آبفای استان البرز”  نوشت:

بر اساس شواهد و قراین با تلاش مدیریت عالی استان و نمایندگان، حق آبه استان البرز از سدهای کرج، طالقان و رودخانه‌ها و روان‌آب‌ها افزایش یافته است و بنابر اعلام قاسم‌پور فرماندار کرج، سال آتی مشکل جدی آب شرب در استان البرز نخواهیم داشت.

این خبر مسرت‌ بخشی برای شهروندان استان به ویژه شهرستان کرج می‌باشد.

بنا بر گزارش اهالی فن بخشی از بحران کم‌آبی که در سال‌های اخیر مطرح بوده است به سوء‌مدیریت‌ها در آب و فاضلاب معطوف است. امید است با آمدن مدیر عامل جدید این مشکلات کم‌کم فروکش نماید.

متأسفانه علی‌رغم حفر حدوداً ۱۰۰ حلقه چاه برای افزایش ظرفیت تامین آب، با خشک شدن تقریبا همین تعداد حلقه چاه عملاً افزایش ظرفیت تامین آب به صورت پایدار حاصل نگشته و سوء عملکرد مدیریت این سازمان باعث شده آمار ایجاد تأسیسات حیاتی تأمین، ذخیره، انتقال و توزیع آب نسبت به برنامه‌های کلان صنعت فاصله زیادی داشته باشد.

به طور نمونه در حالی که در سال ۱۳۹۱ حجم مخزن ایجاد شده در سال معادل ۱۶۰۰۰ متر مکعب بوده است. این عدد به طور متوسط در سال‌های ۹۳ تا ۹۸ کمتر از ۷۰۰۰ متر مکعب شده و جالب‌توجه‌تر این که در همین مدت درآمدهای شرکت بیش از ۴ برابر شده است.

در خصوص حجم مخازن ایجاد شده لازم به ذکر است که تأثیر مخازن در تنظیم فشار شبکه و بهبود مدیریت توزیع آب بسیار حیاتی بوده و به دلیل عدم تحقق برنامه‌های افق تامین آب، در کوتاه‌مدت احتمالا چالش‌های تامین آب، استان را با مشکل روبرو خواهد کرد.

همین امسال هم در شهرهایی نظیر کمالشهر، نظرآباد، محمدشهر، ماهدشت و اشتهارد مشکل کم‌آبی کاملا جدی بوده است در خصوص کرج، فردیس، مهرشهر و سایر شهرها نیز رفع مشکل آب به صورت مقطعی و با رفع و رجوع کردن غیر اصولی انجام می‌شد.

مهم‌ترین گواه عدم سرمایه‌ گذاری بر روی ایجاد تأسیسات اصلی آبرسانی همین مسئله است که طرح ایجاد تصفیه‌ خانه شماره ۳ کرج که شاید می‌بایستی تا ۵ سال پیش به بهره‌برداری می‌رسید، اکنون پیشرفت عملیاتی درخوری نداشته و به نظر نمی‌رسد تا دو سال آینده هم بتوان آن را وارد مدار ساخت.

تبلیغات زائد در خصوص سامانه پمپاژ بین راهی تصفیه‌خانه شماره ۲ کرج اذهان مدیران استانی را از اجرای طرح بنیادی تصفیه‌خانه شماره ۳ و نیز ساخت مخازن استان منحرف ساخته و بار سنگین ایجاد زیر ساخت‌های باقی‌مانده عملا مدیران عامل قبلی و فعلی را به چالش انداخته است.

معضل عدم ایجاد زیر ساخت‌های اصلی تأمین و ذخیره آب زمانی بغرنج‌تر می‌شود که بدانیم به دلیل عدم توازن بین میزان اصلاح شبکه و اصلاح انشعاب‌های فرسوده در قیاس با استانداردهای مورد انتظار باعث افزایش آب هدررفت در شبکه توزیع شده است که متأسفانه به دلیل عدم اندازه‌گیری دقیق میزان آب هدررفت و بسنده کردن مدیران آبفا به آمار نه چندان واقعی حدود ۲۵% (میزان واقعی رقمی در حد لااقل ۳۵% می‌باشد) از نگاه‌ها دور بماند و از طرفی چون همه برنامه‌ریزی‌ها و تصمیمات فنی معمولا بر مبنای داده‌های غیر متقن صورت گرفته است، چه بسا عدد ۵۰% آب هدررفت در آتیه مجددا کم‌آبی دور از انتظار نباشد.

در خصوص وضعیت ظرفیت تصفیه فاضلاب هم شرایط بهتری وجود ندارد. ظرفیت ایجاد شده تصفیه فاضلاب در سال‌های گذشته تغییر قابل ملاحظه‌ای نداشته و یا ثابت مانده است. توان تصفیه فاضلاب در تصفیه‌خانه ماهدشت در سطحی کمتر از ۷۰۰ لیتر بر ثانیه بوده در حالیکه در شهر کرج ۲۰۰۰ لیتر بر ثانیه فاضلاب راهی شبکه‌های انتقال می‌شود و عملاً فاضلاب تصفیه نشده بسیار قابل توجهی در حال آلوده ساختن محیط زیست است و نکته مهم این که این معضل فقط مربوط به شهر کرج نیست و وضعیت در سایر شهرها نیز به همین منوال است و در این خصوص اقدامات درخوری برای ایجاد تصفیه‌خانه فاضلاب انجام نشده و کلاف سردرگمی از شرایط نامناسب زیست محیطی در شرکت آب وفاضلاب استان البرز رقم زده است.

امیدواریم در کنار اخبار مثبتی که در رسانه‌ها از افزایش حق‌آبه البرز شنیده می‌شود شاهد شنیدن اخبار خوشایند از رویکردهای مثبت در مدیریت آب و فاضلاب استان باشیم.

به ویژه امید است با ادغام آب و فاضلاب روستایی و شهری، قابلیت‌های نیروهای زحمتکش و توانمند آبفای روستایی بیش از این در محاق نرود.

 

 

رضا قاسمپور
گفت و گو و تنظیم: رضا قاسمپور

 

لینک کوتاه خبر:

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرتان را بیان کنید

Scroll to Top