شاید شما ازجمله کسایی باشید که حلوا خیلی دوست دارید اما زمانی که درست میکنید یا آرد میسوزد، یا حلوا شکرک میزند یا طعم آن خوب نمیشود. حلوا نیز مانند شله زرد، باقلوا و کاچی از دسرهای خوشمزه و پرطرفدار ایرانی هاست و در اکثر سفره های ایرانی ها از جایگاه خاصی برخوردار است. با وجود گلاب و زعفران، عطر و طعم و بوی این دسرها دوچندان خواهد شد.
حلوا در هر شهری از ایران به نوعی تهیه میشود که ما در اینجا چند نوع آن را آموزش خواهیم داد. حلوا ارده یزد، حلوا زرده همدان، حلوا شیر خشک عربی، حلوا هل تبریز از جمله اینهاست. حلواها طعمهای مختلف نیز دارند مانند حلوای هویج، شیره انگور و حتی حلوا آناناس و انواع میوهها.
اصلیترین ماده اصلی حلوا، آرد است که اگر بخواهیم به تاریخچه حلوا اشارهای داشته باشیم، میتوانیم به زمانهای قدیم اشاره کرد به طوری که در آیینهای سوگواری از آن استفاده میشد. حلوا علاوه بر اینکه میتواند به عنوان دسر در وعدههای غذایی روزانه استفاده شود، در مراسمهای سوگواری، در ماه رمضان به عنوان افطاری و همچنین در ماه محرم به عنوان نذری کاربرد داشته باشد بنابراین در این مقاله قصد داریم به طرز تهیه انواع حلوا بپردازیم پس با ما همراه باشید. غذاهای نذری متنوع را در مقاله “لیست انواع غذای نذری“ مشاهده کنید.
۱- حلوا زعفرانی
حلوا زعفرانی یکی از دسرهای پرطرفدار ایرانی است که به مرور زمان بیشتر در مراسمهای مذهبی از جمله ماه محرم به عنوان نذری و در ماه رمضان به عنوان افطاری و همچنین مراسمهای ختم و سوگواری استفاده میشود. در این بخش قصد داریم به طرز تهیه این حلوای خوشمزه و محبوب به همراه فوت و فنهای پخت آن بپردازیم.
مواد لازم برای تهیه حلوای زعفرانی
آرد سفید ۲ لیوان
روغن مایع ۱/۲ لیوان
آب ۲٫۵ لیوان
شکر ۱٫۵ لیوان
گلاب ۱/۴ لیوان
زعفران دم کرده به میزان لازم
طرز تهیه حلوا زعفرانی
۱- پس از اینکه مود اولیه را برای پخت این دسر خوشمزه آماده کردیم، لازم است در ابتدا شربت حلوا را درست کنیم. برای این کار لازم است آب و شکر را دخل ظرفی مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهیم تا شکر آن حل شود و شربت شفافی شروع به جوشیدن کند.
۲- زعفران و گلاب را به شربتی که در مرحله اول آماده کرده بودیم، اضافه کرده و حرارت را خاموش میکنیم. لازم به ذکر است که نیازی نیست تا شربت بجوشد بنابراین در حد اینکه شکر حل شود و محلول شفاف باشد، کافی است.
۳- آرد الک شده را داخل تابه ریخته و با حرارت ملایم تفت میدهیم تا بوی خامی آرد از بین برود. باید توجه کنید که نباید با حرارت زیاد این کار را انجام دهیم زیرا موجب سوختن آرد میشود و طعم آن را تغییر میدهد.
۲- حلوا زرده همدان
حلوا زرده همدان به علت داشتن تخم مرغ، دسری مقوی و سالم برای ماه مبارک رمضان است و حتی میتواند به عنوان نذری در ماه محرم مورد استفاده قرار گیرد. این حلوا برای سوغاتی نیز مناسب است و ظاهری مانند فرنی دارد با این تفاوت که رنگ زرد مایل به نارنجی دارد و از فرنی کمی سفتتر است. این دسر خوشمزه در همدان با کوماج سنتی همدان سرو میشود. برای تزیین به صورت فینگرفود یا داخل قیف برای حلوای مجلسی و پذیرایی عالی است.
مواد لازم برای تهیه حلوا زرده
زرده تخم مرغ ۱۰ عدد
شکر یا پودر شکر ۱/۲ لیوان
گلاب ۱/۴ لیوان
زعفران دم کرده ۲ قاشق چایخوری
نشاسته ذرت ۲ قاشق غذاخوری
کره ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه حلوا زرده همدان
۱- در مرحله اول زردهها را با هم ترکیب میکنیم. تخممرغ یکی از مواد غذایی است که مرجع پروتئینی محسوب میشود و هر وقت بخواهند پروتئین غذایی را سنجش بزنند آن را با پروتئینهای مرجع تخممرغ مقایسه و اندازهگیری میکنند.
۲- بعد از آنکه تخممرغ را کاملاً به هم زدیم شکر را به آن اضافه میکنیم و آنقدر هم میزنیم تا شکر داخل زرده ترکیب بشود. وقتی مواد کاملاً ترکیب شدند و زرده تخممرغ حالت کرمی رنگ به خودش گرفت، حالا باید مواد را حرارت بدهیم تا زردههای تخممرغ پخته شود. دو علت دارد پختن زرده تخممرغ یکی اینکه حاوی بیماری نباشه و دیگری اینکه به غلظت مناسب برسد. برای غلظت بیشتر میتوانیم از نشاسته ذرت استفاده کنیم.
۳- در این مرحله مواد را روی حرارت غیرمستقیم قرار میدهیم و نشاسته ذرت را کمکم اضافه میکنیم تا مواد به قوام بیاید.
۴- در نهایت زعفرانی که با گلاب قاطی شده است را به مواد اضافه میکنیم.
۵- وقتی مواد به غلظت مناسب رسید و رد قاشق روی حلوای شما ماند حلوای زرده آماده است و میگذاریم سرد شود و میتوانید داخل قیف ریخته و تزیین کنید. بله به همین سادگی حلوای زرده همدان آماده شد و میتوان مورد استفاده قرار داد.
۳- حلوا هویج
حلوای هویج یکی از حلواهای خوشمزه و خاص است که برای پذیرایی از مهمان، در مراسمهای سوگواری و همچنین در ماههای متبرکه مانند رمضان و محرم درست میشود. ماده اصلی این دسر هویج است. هویج رنگ این حلوا را بسیار خوشرنگ کرده و با گلاب و زعفران میتوانید عطر و بوی خاصی به آن بدهید. در این بخش قصد داریم طرز تهیه حلوا هویج را به صورت مرحله به مرحله آموزش دهیم پس با ما همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه حلوا هویج
هویج ۵۰۰ گرم
آرد ۱ لیوان
شکر ۱ لیوان
گلاب ۱/۲ لیوان
روغن مایع ۱/۲ لیوان
زغفران دم کرده به میزان لازم
آب ۱/۲ لیوان
پودر هل ۱/۲ قاشق چایخوری
طرز تهیه حلوای هویج
۱- ابتدا هویجها را با پوستکن پوست بکنید و به قطعات کوچک در آورید و با یک لیوان آب بگذارید کاملاً بپزد و هویج ها نرم شود.
۲- بعد از پخت هویجها و گرفته شدن آب اضافی، آنها را در مخلوط کن پوره کنید.
۳- در اینجا نصف لیوان گلاب و نصف لیوان آب را به هویجها اضافه کنید به همراه شکر داخل مخلوط کن ریخته و کاملا همه مواد را پوره کنید. میتوانید این کار را داخل غذا ساز هم انجام دهید.
۴- بعد از پوره شدن همه مواد آن را در ظرفی ریخته و روی حرارت قرار دهید. در اینجا زعفران و هل را به آن اضافه کنید و اجازه دهید روی حرارت بماند تا شکر خوب حل شود. لازم است که این مواد فقط در حدی که شکر حل شود روی حرارت زیاد قرار در حدود دو دقیقه قرار گرفته شود . همین که جوشید حرارت را خاموش و مواد را کنار بگذارید.
۵- اکنون ماهیتابهای را داخل حرارت قرار دهید بدون روغن و آرد را داخل آن ریخته و خوب تفت بدهید. در اینجا هدف فقط گرفتن بوی خامی آرد است و حدود پنج الی شش دقیقه تفت دهید. در اینجا رنگ آرد تغییری نکرده و فقط عطر و بویی خوش را بخود گرفته است.
۶- در مرحله بعد روغن را به آرد اضافه کنید و به آرامی تفت بدهید. زمان تفت ۳ الی ۴ دقیقه طول میکشد و باید طوری باشد تا آرد گلولهای نشود و یک آرد صاف و یکدستی داشته باشید. رنگ آرد نباید تغییر کند.
۷- در اینجا هویجی را که پوره کردهاید داخل آرد ریخته و و مرتب هم بزنید تا تمامی مواد با هم مخلوط شود. پس از اینکه کامل مواد را با هم مخلوط کردید زیر حرارت را روشن کنید تا کاملاً مخلوط شود و برای انسجام حلوا حرارت ملایم قرار دهید و هم بزنید.
۸- زمانی که حلوا به ماهیتابه نچسبید و به شکل گهوارهای تکان خورد آماده است و آنقدر هم بزنید تا به روغن بیوفتد و این کار را ۱ الی ۲ دقیقه انجام دهید.
حلوا آمادهی تزیین است. قالب را چرب کنید و حلوا را داخل آن بریزید و با خلال پسته یا بادام تزیین کنید.
چند نکته برای تهیه حلوای هویج:
اگر هم بخواهید از کره استفاده کنید باید مقدارش با میزان روغن مایع به همان اندازه باشد. برای حلوای هویج نباید خیلی حلوا را تفت دهید چون آرد هر چه بیشتر تفت بخورد رنگش تیرهتر میشود و بهتر است رنگ حلوای هویج روشن باشد.
میتوان برای تهیه حلوای هویج از شیر به جای آب استفاده کرد که در این صورت حلوا هویج با شیر خواهیم داشت.
زمانی که این حلوا با آرد تهیه میشود هویج آن نباید قابل احساس باشد و بهتر است آن را با میکسر به شکل پوره در آوریم یا اگر میکسر در دسترس نیست هویج را بپزیم و بعد آن را پوره کنیم.
زمانی که پوره هویج آماده شد آن را داخل تابه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا مقداری از آب آن تبخیر شود. هر چه نسبت هویج به آرد بیشتر باشد حلوای هویج خوشمزهتری خواهیم داشت.
۴- حلوا شیر
حلوای شیر یکی از حلواهای خوشمزه است که از مهمترین ماده اصلی آن میتوان به شیر اشاره کرد. به طور کلی درست کردن حلوا یکی از مهارتهایی است که در زمینه شیرینی پزی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. که در این بخش قصد داریم به طرز تهیه حلوای شیر به روش سریع و ساده بپردازیم پس مطالعه این بخش را از دست ندهید.
مواد لازم برای تهیه حلوا شیر
آرد سفید ۱۳۵ گرم
کره ۱۰۰ گرم
روغن مایع ۱۰۰ گرم
شکر ۲۰۰ گرم
هل ۱/۲ قاشق چایخوری
زعفران ۱/۴ قاشق چایخوری
شیر ۰٫۵ لیتر
گلاب ۱/۲ لیوان
وانیل در صورت تمایل
طرز تهیه حلوای شیر
۱- آرد را روی شعله ملایم گاز تفت میدهیم و مدام به هم میزنیم تا آرد نسوزد و خیلی رنگش عوض نشود. وقتی بوی آرد بلند شد و خامی آرد گرفته شد از روی شعله آن را بر میداریم.
۲- کره را داخل ماهیتابه میریزیم تا آب شود. نصف لیوان روغن مایع را به آن اضافه میکنیم. با هم مخلوط میکنیم و زمانی که گرم شد یک لیوان آرد را کم کم و از داخل الک به آن اضافه میکنیم و پس از مخلوط کردن یکدست شوند.
۳- در ادامه یک لیوان شکر را به همراه هل، زعفران و در صورت تمایل کمی وانیل را به مواد اضافه میکنیم و هم میزنیم.
۴- حالا دو لیوان شیر را به مواد مرحله به مرحله اضافه میکنیم و به هم میزنیم تا یکدست شود. نصف لیوان گلاب را هم اضافه میکنیم و باز به هم میزنیم تا حلوا خودش را بگیرد. زمانی که حلوا از لبه ماهیتابه جدا شود و به وسط آن جمع شود حلوای ما آماده است. پس از چند ساعت که حلوا خنک شد، میتوان آن را مورد استفاده قرار داد.
۵- حلوا دو رنگ
یکی از دسرهای خوشمزه و مقوی که زینت بخش سفره افطاری است و حتی برای مهمانیها مناسب میباشد، حلوای دو رنگ است. حلوای دو رنگ به دلیل اینکه بسیار ساده و آسان درست میشود و به راحتی در دسترس است، در بین اغلب افراد از محبوبیت بالایی برخوردار است. در این بخش قصد داریم به طرز تهیه ساده و راحت حلوا دو رنگ بپردازیم پس با ما همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه حلوا دو رنگ
آرد سفید ۳ لیوان
کره ۲۰۰ گرم
روغن مایع یا جامد به میزان لازم
پودر قند ۱ لیوان
پودر کاکائو ۳ قاشق چایخوری
پودر پسته به میزان لازم جهت تزیین
هل ۱ قاشق چایخوری
طرز تهیه حلوا دو رنگ
۱- آرد سفید الک شده را درون ماهیتابه میریزیم و دائماً به هم میزنیم و تفت میدهیم تا کمی به رنگ طلائی درآید و تغییر رنگ بدهد. حدود ۱۰ دقیقه روی شعله خیلی تند تفت میدهیم سپس دوباره آرد را الک میکنیم و به ماهیتابه بر میگردانیم.
۲- کره را با روغن جامد به آرد اضافه میکنیم سپس مجدد، چند دقیقه آرد را تفت میدهیم و هل را اضافه میکنیم. پودر قند الک کرده را نیز اضافه کرده و کاملاً مخلوط میکنیم.
۳- این مواد را در سینی لبه بلند قرار میدهیم و کاملاً روی آن را مسطح کرده و میگذاریم ۱ ساعت در فریزر بماند.
۴- همان مقدار مواد را مجدداً با همان روش انجام میدهیم به همراه چند قاشق چایخوری پودر کاکائو که به همراه آرد به مواد اضافه میکنیم.
۵- در آخر به صورت داغ روی حلوای روشن میریزیم و مجدداً در فریزر به مدت ۱ ساعت قرار میدهیم تا خودش را بگیرد. از فریزر مواد را بیرون میآوریم و اجازه میدهیم کمی به دمای محیط برسد سپس بهصورت لوزی لوزی برش میدهیم و در ظرف مورد نظر برای استفاده میچینیم.
۶- حلوا سه آرد
همان طور که از نام حلوای سه آرد مشخص است، این حلوای پرطرفدار از سه نوع آرد یعنی آرد سفید، آرد نخودچی و آرد برنج تشکیل شده است. این حلوای خوشمزه یکی از پرطرفدارترین دسرهایی است که برای تهیه آن باید به مرغوب بودن آرد توجه بسیار داشت. جالب است بدانید که از این حلوا میتوان در مناسبتها مانند مراسمهای سوگواری، ماه محرم و حتی در میان وعده مورد استفاده قرار داد. در این بخش قصد داریم به طرز تهیه این حلوای خانگی و پرطرفدار بپردازیم.
مواد لازم برای تهیه حلوا سه آرد
آرد سنگک ۴ پیمانه
مخلوط آرد سفید، آرد نخود و آرد برنج نرم ۱ پیمانه
روغن ۲ لیوان
شکر ۵ پیمانه
آب ۴ لیوان
گلاب ۱ لیوان
هل و زعفران به میزان لازم
وانیل مقدار کم
طرز تهیه حلوا سه آرد
۱- ابتدا آرد سفید را داخل ظرفی قرار دهید سپس ظرف را روی حرارت گاز گذاشته و با شعله کم به آهستگی تفت بدهید. زمانی که رنگ آرد از حالت سفیدی به رنگ کرم نخودی برگشت، وانیل را اضافه کنید.
۲- آرد برنج را به موادی که در مرحله اول درست کرده بودیم اضافه کرده و خوب هم بزنید. سعی کنید آردها را الک کنید. در این حین شربت حلوا را آماده کنید به این صورت که روی گاز قرار دهید و بگذارید یک جوش بزند و بعد از قل خوردن حرارت گاز را خاموش کنید. سپس آرد را روی حرارت بگذارید و روغن را اضافه کنید. زمانی که کمی سفت شد مانند “طرز تهیه فرنی” آن زمان متوجه خواهید شد که به اضافه کردن آرد نیازی ندارد سپس کمی با کره تفت بدهید.
۳- ظرف را از روی حرارت برداشته و در این مرحله شربت را به آرد تفت داده شده، اضافه کنید و سریع هم بزنید تا به خورد آن برود.
۴- حلوا را تفت بدهید، تا زمانی که حلوا خودش را بگیرد. در این زمان ظرف را تکان دهید تا داخل ظرف به حالت دورانی بچرخد و حالت ترد و زیبایی به خود بگیرد. بله به همین سادگی حلوای سه آرد خوشمزه آماده میشود.
۷- حلوای سیاه اردبیل
حلوای سیاه اردبیل یکی از سوغاتیهای این شهر و برای ماه مبارک رمضان فوقالعاده است. این حلوا دسری محلی در اردبیل است و شاید کمتر کسی اسم آن به گوشش خورده باشد. حلوای سیاه از آرد جوانه گندم و آرد سبوسدار سنگک درست میشود و به همین دلیل بسیار مقوی است. این غذا به دلیل خاصیت گرمی که دارد بیشتر در فصل زمستان استفاده میشود. در زمانهای قدیم در اردبیل به دلیل عدم وجود امکانات شهری و زمستانهای طولانی معمولاً این شیرینی به عنوان غذا اصلی مردمان این سرزمین فراهم میشد تا زمستان به پایان برسد.
مواد لازم برای تهیه حلوا سیاه اردبیل
جوانه گندم ۱ پیمانه
آرد سبوسدار (سنگک) ۴ پیمانه
آب ۱ پیمانه
کره محلی یا مارگارین ۱۸۰ گرم
پودر گردو ۱۰۰ گرم
پودر کنجد ۵۰ گرم
شیره انگور ۰٫۵ لیتر
ادویه مخصوص به میزان لازم
خلال پسته برای تزیین ۱ قاشق سوپخوری
طرز تهیه حلوای سیاه اردبیل
۱- گندم را به مدت ۳ روز تقریبی داخل آب بگذارید تا جوانه بزند و زمانی که جوانه زد آن را خشکش کنید تا آماده آسیاب شدن شود.
۲- بعد از اینکه جوانه گندم را آسیاب کردید آرد سنگک را به همراه آرد جوانه گندم با آب مخلوط کنید تا خمیری یکدست درست شود. خمیر درست شده را روی شعله گاز با درجه کم میگذاریم و دائماً به هم میزنیم. این هم زدن ممکن است ۶ ساعت طول بکشد و زمان تهیه این حلوا بیش از ۷ ساعت طول میکشد.
۳- زمانی که آرد را دارید تفت میدهید روغن محلی یا مارگارین را به آن اضافه کرده و به هم بزنید تا حلوا به روغن بیافتد.
۴- هنگامی که حلوا به طور کامل برشته و تغییر رنگ داد ادویه مخصوص که شامل دارچین، زنجبیل، فلفل سیاه، هل، گلپر، زیره، زردچوبه است را به آرد اضافه کنید. پودر گردو و کنجد را نیز اضافه کرده تا به خورد حلوا برود. سپس شیره انگور را به حلوا اضافه میکنیم تا کاملاً در حلوا حل شود. ۵ دقیقه بعد از اضافه کردن شیره انگور زیر حلوا را خاموش کنید.
حلوا سیاه اردبیل شما آماده است. این حلوا را میتوانید در یخچال نگهداری کنید. به مدت زیادی این حلوا ماندگاری دارد و زمان سرو این حلوا روی آن را با خلال پسته تزیین کنید.
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خسته نباشید واقعا زحمت میکشید مرسی